Al meer dan half miljard gasten bij Airbnb

Het overnachtingsplatform Airbnb heeft in zijn geschiedenis al 500 miljoen reizigers ontvangen. Dat heeft het bedrijf, twaalf jaar geleden opgericht, gemeld. Airbnb voegt eraan toe dat zijn gastheren tijdens die periode meer dan 65 miljard dollar inkomsten hebben verzameld. In meer dan vijfenzeventig steden heeft Airbnb inmiddels al meer dan één miljoen reizigers ontvangen. Meer dan een vijfde van deze steden situeren zich in de regio Asia-Pacific.

Het bedrijf merkt verder op dat elke halve seconde drie reizigers op het platform een overnachting boeken. In totaal omvat de portfolio van Airbnb momenteel meer dan zes miljoen adressen op zes continenten.

Grotere spreiding

De wereldwijde wereldwijde gemeenschap van Airbnb strekte zich vorig jaar uit over 81.000 steden in 191 landen. “Airbnb kon daarbij het beste jaar uit zijn geschiedenis melden,” zegt de onderneming. “Echter niet alleen de gemeenschap van gastheren heeft een sterke groei gekend.”

“Er is ook sprake van een duidelijke geografische spreiding. Tien jaar geleden bleek 86 procent van alle overnachtingen geconcentreerd op de tien grootste markten van het bedrijf. Zes jaar geleden was dat niveau al gedaald tot 34 procent. Vorig jaar vertegenwoordigden de tien grootste markten nog amper 13 procent van alle aankomsten.”

“Tegenwoordig heeft Airbnb wereldwijd meer dan negenhonderd steden met minstens één miljoen adressen,” aldus nog het bedrijf. “Sinds de begindagen van Airbnb heeft de community van gastheren ook demografisch en geografisch een grotere diversiteit gekregen.”

“De eerste gastheren van Airbnb waren weliswaar twee mannen, maar tegenwoordig worden meer dan de helft van de adressen door vrouwen uitgebaat. Meer dan één miljoen uitbaters zijn ouder dan vijftig jaar. Daaronder kunnen ook 400.000 zestigplussers worden geteld. In de Verenigde Staten vormen deze zestigplussers zelfs de snelst groeiende categorie hosts. Meer dan anderhalf miljoen hosts van Airbnb maakt ook zelf als reiziger van het platform gebruik.”

Traditionele ketens

Gezien de populariteit van Airbnb bij jongere consumenten, zegt het bedrijf te verwachten dat zijn community nog een grote groei zal kennen. Bijna 70 procent van de reserveringen op Airbnb zijn de voorbije drie jaar gedaan door reizigers onder de leeftijdsgrens van veertig jaar. Wereldwijd hebben de millennials bovendien al meer dan 31 miljard dollar besteed aan het boeken van reizen op Airbnb.

Het meest populaire adres in het aanbod op het platform is een kasteel in Galway in Ierland. De eigenaar heeft tien jaar geïnvesteerd in de renovatie van het pand, dat ruim zeshonderd jaar oud is. Een verblijf in het kasteel kost 181 dollar per nacht.

Volgens analist Second Measure overvleugelt Airbnb snel de gevestigde waarden op de toeristische markt. Op drie jaar tijd heeft Airbnb zijn omzet kunnen verdrievoudigen. Tijdens diezelfde periode konden de grotere hotelketens een omzetgroei van slechts 11 procent melden.

Airbnb realiseert momenteel een grotere jaaromzet dan InterContinental Hotels Group (IHG) en Hilton. Het bedrijf is bovendien op weg om ook groter te worden dan de groep Marriott, die sinds de overname van Starwood Hotels drie jaar geleden de sector heeft gedomineerd.

Airbnb bereidt een beursgang voor.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20