Wanneer je op zoek bent naar manieren om indruk te maken een potentiële werkgever of als je wilt weten hoe je je CV of sollicitatiebrief kunt onderscheiden van de rest, dan kun je beter even verder lezen. Hieronder hebben we namelijk een aantal handige tips en bruikbare adviezen voor je verzameld waar je zeker je voordeel mee kunt doen als je graag een baan of een bepaalde functie wilt krijgen (en dus een voorsprong op de overige kandidaten wel kunt gebruiken). Een aantal tips en adviezen zal je wellicht verbazen of zelfs boos maken (omdat ze misschien niet eerlijk lijken). Toch zullen er vooral veel tips en adviezen zijn waar je je voordeel mee zult doen, dus waar wacht je nog op en pak je kans.
Zoek alleen vacatures waar je voor in aanmerking komt
Door alleen op zoek te gaan naar vacatures waar je voor in aanmerking komt, zal niet alleen een heleboel werk uit handen nemen van de persoon die deze sollicitatieprocedure moet leiden, maar jezelf eveneens een berg frustraties schelen. Een sollicitant waarvan vooraf al bekend is dat deze niet wordt gekwalificeerd voor de gevraagde functie, zal meestal alleen een CV in een envelop steken en opsturen. Dit is eigenlijk pure verspilling van papier, de postzegel en de tijd die erin is gestoken. Als je merkt dat je geen kans maakt, bijvoorbeeld omdat je bepaalde vaardigheden of kennis mist, om een functie te kunnen vervullen, dan doe je beter geen moeite, zelfs niet als het de baan is waar je al jaren van hebt gedroomd.
Zie ook: zelfstandig worden ideeën
Elke sollicitatie of CV krijgt in de regel bovendien niet meer dan vijf minuten voor een beoordeling door de werkgever. Je zult dus in staat moeten zijn om je zelf snel te onderscheiden van de rest van de kandidaten als je een kans wilt maken op de vacante functie. De werkgever wil immers niet onnodig veel moeite en/of de tijd besteden aan het grondig doorspitten van alle documenten die de revue passeren.
Schrijf een gerichte sollicitatiebrief met daarin alleen je belangrijkste kwalificaties
In de sollicitatiebrief die je stuurt dien je jezelf voor te stellen en de nadruk te leggen op de alle aspecten die ervoor zorgen dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor deze baan. Deze brief dien je te adresseren aan de persoon die belast is met de zoektocht naar kandidaten, mits deze bekend is natuurlijk. Je mag echter nooit veronderstellen dat je een brief richt aan een bekende. Dit wil dus zeggen dat je de juiste aanhef dient te gebruiken en “lieve”
Of “beste” uit den boze zijn. Totdat je iemand goed kent, dien je dan ook “geachte heer of mevrouw” te gebruiken als aanheft voor een brief (en dus ook als het een sollicitatiebrief betreft).
Bovendien zul je in de begeleidende brief specifiek in moeten gaan op de vacante functie en in het bijzonder veel aandacht besteden aan een correcte spelling en grammatica. Dat geldt eveneens voor het gebruik van spaties en leestekens en een juiste opmaak van de brief op zich. Een aantrekkelijke uitstraling zal immers eerder de interesse van je potentiële werkgever wekken, dan een snel geschreven kladje. Online solliciteren is vandaag de dag weliswaar de norm, maar dat neemt niet weg dat ook deze vorm van solliciteren op de juiste manier moet gebeuren. Ook online sollicitatiebrieven dienen gericht te zijn aan de juiste persoon en op een correcte wijze zijn opgesteld. Ook hierbij moet je dus goed letten op de spelling, de grammatica en het uiterlijk van het schrijven.
Je CV aanpassen aan de vacante functie
Je hebt waarschijnlijk geen idee van de grote aantallen mensen die beweren op zoek te zijn naar een “uitdagende kans om hun vaardigheden te kunnen gebruiken als ze groeikansen krijgen van een vooruitstrevende werkgever” Het antwoord zal wellicht een enorme verrassing zijn omdat de meeste sollicitanten de functie die ze zoeken in hun CV terug laten komen.
Een aspect dat misschien nog belangrijker is tegenwoordig (dus in een tijd waarin vrijwel iedereen de directe toegang heeft tot allerlei elektronisch apparaten) is het niet nodig om talloze kopieën van je CV op te sturen of mee te brengen. Maatwerk is dan ook absoluut de sleutel als je een kans van slagen wilt hebben. Als je op zoek bent naar de meest uiteenlopende mogelijkheden dan is maatwerk uiteraard ook het toverwoord. Je zult dus een andere CV moeten maken voor een trainingsfunctie dan voor een marketingbaan. Met een identieke CV kun je namelijk jezelf niet optimaal presenteren op beide vlakken.
Benadruk je sterke punten
Als je gaat solliciteren, dan zul je de nadruk moeten leggen op de punten die je anders maken dan alle andere kandidaten. Op je aan de vacature aangepaste CV, begin je met het omschrijven van je achtergrond en ervaring die het meest belangrijke is voor de op te vullen baan. De fase van je carrière is echter eveneens erg relevant voor de plaats van bepaalde informatie op je CV. Als je net afgestudeerd bent, is dit immers al snel af te leiden uit het eerste gedeelte van je CV waar je opleiding(en) en diploma(‘s) worden geplaatst.
Een doorgewinterde veteraan zal daarentegen zijn, of haar, CV beginnen met een samenvatting van alle prestaties en vervolgens een lijst van banen, titels, bedrijven en verantwoordelijkheden in een chronologische volgorde vermelden. Iemand die werkzaamheden heeft verricht in het kader van het netwerkbeheer zal zich moeten richten op zijn, of haar, certificeringen en de lijst van software- en hardware-ervaring nog voordat er een lijst met banen en opleidingen wordt opgesomd.
De sleutel is dus om een CV eenvoudig en overzichtelijk op te stellen zodat je potentiële werkgever in een oogwenk kan beoordelen of je in aanmerking komt voor de vacante functie. Je wilt namelijk niets liever dan dat je CV op de begeerde “ja”-stapel terechtkomt in afwachting van een telefonische screening en/of sollicitatiegesprek. Om een voet tussen de deur te krijgen als het gaat om een persoonlijk sollicitatiegesprek en uiteindelijk zelfs een jobaanbieding te krijgen, zul je een paar hindernissen moeten overbruggen. Maar voor het zover is, zul je echter eerst de kans moeten krijgen om indruk te maken op een potentiële werkgever.
Bel niet om te vragen of je CV en/of sollicitatiebrief zijn ontvangen
Niet alle werkgevers kunnen telefoontjes waarderen waarin kandidaten vragen of hun CV en/of sollicitatiebrieven in goede orde zijn ontvangen. Je kunt op deze mensen immers erg ongeduldig overkomen en juist om die reden direct uit de sollicitatieprocedure worden verwijderd. Door in de telefoon te klimmen, kun je dus (in tegenstelling tot wat steeds een heleboel mensen denken) een blijvende slechte indruk achterlaten bij een werkgever. De meeste werkgever moeten zich immers door tientallen, soms zelfs honderden, documenten worstelen en om die reden kun je beter opnieuw een CV en/of sollicitatiebrief opsturen als je twijfelt of deze goed is aangekomen. Vissen naar aandacht door middel van een telefoongesprek zal dan ook maar zelden te helpen, en meestal zelfs averechts werken, als je kans wilt maken op een baan.
Zorg dat je bereikbaar bent
Als je een telefoontje van een potentiële werkgever wilt ontvangen, dan dien je hem, of haar, een telefoonnummer te geven waarop je ook werkelijk te bereiken bent. De meerderheid van de CV die op worden gestuurd bevatten namelijk alleen maar een privénummer, terwijl de meeste kandidaten overdag (dus op de momenten dat ook je potentiële werkgever aan het werk is) op de werkvloer vertoeven. Vaak zullen werkgevers dan ook tevergeefs proberen om deze mensen telefonisch te benaderen. Dit wil echter ook niet zeggen dat je een potentiële werkgever het telefoonnummers van je huidige werkplek moet geven, maar wel dat je je mobiele nummer kunt vermelden (samen met de tijden dat je op dit nummer bereikbaar bent en vrijelijk over je sollicitatie kunt spreken). Zo kun je bijvoorbeeld worden gebeld om een afspraak te maken voor een persoonlijk sollicitatiegesprek of voor een telefonische screening.
Sta open voor een telefonische screening
Vandaag de dag zullen steeds meer vooruitstrevende werkgevers hun tijd, maar ook die van hun sollicitanten, niet willen verspillen zonder eerst een telefonische screening uit te voeren. Wanneer je dus openstaat om samen met je potentiële werkgever een datum en tijd te plannen (in de regel op reguliere kantooruren tussen 8 en 17 uur op werkdagen), dan zal voor je werkgever de “ja”-stapel al snel kleiner worden en jouw kansen op een baan toenemen.
Zeker als je je goed hebt voorbereid op een dergelijk sollicitatiegesprek per telefoon en je zelfs je verwachtingen ten opzichte van het salaris kenbaar durft te maken, dan is de kans een stuk groter om ook voor een persoonlijk sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden. Een werkgever wil immers ook nu weer geen tijd en moeite verspillen aan kandidaten die een veel hoger loon verwachten dan aan de vacante functie is gekoppeld. Wanneer je je goed hebt voorbereid dan weet je bovendien wat de hoogte van een gemiddeld salaris voor deze functie bedraagt, bijvoorbeeld door op internet op zoek te gaan naar vergelijkbare jobs en de daarbij behorende financiële vergoedingen.
Goede voorbereiding is het halve werk
Zowel voor een telefonische screening als voor het persoonlijke sollicitatiegesprek dien je je altijd goed voor te bereiden. Wanneer je een bepaalde tijd af hebt gesproken voor een telefonische screening, dan kun je het bedrijf op voorhand al onderzoeken, bijvoorbeeld door de website te bezoeken en te bekijken wat het bedrijf allemaal doet en waar het voor staat. Veel organisaties beschrijven tegenwoordig zelfs steeds vaker hun bedrijfscultuur op hun websites. Het voorbereidend onderzoek hoeft dan ook vaak maar een paar minuten van je tijd in beslag te nemen, terwijl de kwaliteit van het gesprek erdoor sterk zal verbeteren.
Denk aan de tijd van je potentiële werkgever.
Je dient je altijd te verplaatsen in de rol van je potentiële werkgever als wat van zijn, of haar, tijd in beslag neemt, bijvoorbeeld als je vraagt om een routebeschrijving naar het bedrijf terwijl je al onderweg bent in je auto en via je mobiele telefoon de weg gewezen wordt. Online onderzoek doen naar het bedrijf, de plaats waar het is gevestigd en het uitdraaien van een routebeschrijving kan dit probleem immers gemakkelijk ondervangen.
Je bent immers niet voor niets uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek: je hebt de juiste dingen gedaan:
- je papieren en referenties hebben een goede indruk gemaakt,
- je bent er in geslaagd om de telefonische screening te doorstaan,
- je bent zelfs persoonlijk uitgenodigd door het bedrijf voor dat zo belangrijke gesprek.
Je kunt het dus gewoon niet maken om nu de zo kostbare tijd van je potentiële werkgever te verspillen door nalatig te zijn en je reis naar je sollicitatiegesprek (en mogelijk nieuwe baan) niet zorgvuldig te plannen. De kansen op een baan zijn hierdoor waarschijnlijk een flink stuk kleiner geworden.
Neem de tijd voor het sollicitatiegesprek
Je moet altijd ruimschoots de tijd nemen voor een sollicitatiegesprek en niet verwachten dat je potentiële werkgever zijn, of haar, dag gaat verlengen om tegemoet te komen aan bijvoorbeeld de werktijden bij je huidige baas. Indien je momenteel bij een andere werkgever in dienst bent en op zoek bent naar een nieuwe functie, dan heb je hopelijk de meest ethische weg gekozen en is je baas van je plannen op de hoogte. Als dat niet het geval is, dan zul je bereid moeten zijn om wat van je verlofuren op te offeren om alle tijd te nemen voor een sollicitatiegesprek.
Een werkgever die bezig is met de werving van nieuwe werknemers is vaak wel bereid om een goede kandidaat wat later op de dag uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, maar zelden zal het gesprek na de reguliere kantooruren voorbij plaatsvinden. De meeste potentiële werkgevers zijn immers al vroeg op de dag begonnen met hun werk en je kunt niet van hen verlangen dat zij door jouw toedoen extreem lange dagen maken. Bovendien zal een werkgever je minder goed kunnen evalueren als je na een lange werkdag op komt dagen voor een sollicitatiegesprek.
Laat een goede indruk achter
Indien je erin slaag om de juiste, positieve indruk achter te laten tijdens het sollicitatiegesprek, maar ook op potentiële collega’s die je tegenkomt in het bedrijf. Je weet waarschijnlijk wel dat je op tijd aanwezig moet zijn voor een sollicitatiegesprek, dat je gepast gekleed moet zijn voor de vacante functie en dat je een extra CV en referenties bij je moet hebben. Veel mensen vergeten echter dat ze ook elke persoon die ze tegenkomen op een waardige en respectvolle manier dienen te behandelen (dus zowel de receptioniste en de medewerker van de Hunman Resources tot de directeur van het bedrijf). Dit is in het bijzonder erg belangrijk als je gaat solliciteren bij een klein tot middelgroot bedrijf. Elke persoon kan immers van invloed zijn op een positieve beoordeling van je potentiële klik met het bedrijf en het team waarin je mogelijk gaat werken.
Zorg dat je de nodige informatie bij je hebt
Wanneer je wordt gevraagd om een aanvraagformulier in te vullen, dien je goed voorbereid te zijn en je CV en andere benodigde informatie bij je te hebben om het betreffende document direct te kunnen voltooien. Je kunt immers niet wegkomen met een “zie bijgevoegde CV”. Het is waarschijnlijk dat de informatie die je op het aanvraagformulier in hebt gevuld wordt opgenomen in een databank voor mensen die in dienst zijn getreden en daarnaast worden gebruikt voor de boekhouding van het bedrijf, de rapportage aan de overheid en wellicht nog een aantal andere doelen. Het correct ingevulde formulier zal het invoeren van gegevens dan ook veel eenvoudiger maken en het bedrijf de mogelijkheid bieden om je schriftelijke toestemming te vragen om je referenties en arbeidsverleden te controleren, maar ook om na te kunnen gaan of je geen criminele achtergrond hebt.
Kun je de functie aan?
Het sollicitatiegesprek is, volgens veel sollicitanten, bedoeld om te kunnen bepalen of jij en het bedrijf goed bijeen passen. Het werkelijke doel van een dergelijk gesprek is echter niet het aanbieden van een jobaanbieding, maar wel om te achterhalen of je het werk kunt doen als je wordt aangenomen en of je bereid bent om samen met het bedrijf verder te groeien. Zodra je je potentiële werkgever van deze feiten hebt kunnen overtuigen, dan zul je, door het gros van de bedrijven, worden gevraagd om nog een keer terug te komen voor een intensievere tweede gespreksronde.
Schrijf een bedankbriefje
Na het hebben voeren van een sollicitatiegesprek is het uitermate beleefd om een bedankbriefje, of wellicht een –telefoontje of e-mail, de deur uit te doen. Goede manieren zullen namelijk altijd worden gewaardeerd. Een werkgever zal meestal zelfs vastleggen of een kandidaat een dergelijk bedankje heeft gegeven en dat kan je bij een eventueel volgende sollicitatie zeker een voorsprong geven op de overige kandidaten. Ook dit is namelijk weer een uitgelezen kans om je te onderscheiden van de talloze andere kandidaten die azen op een bepaalde baan.