Hoe maak je een spaarplan voor je eerste appartement

Een begroting maken voor je eerste appartement kan soms een beetje lastig zijn, in het bijzonder als je ook nog niet veel ervaring hebt met het beheren van je geldzaken. Je bent wellicht net afgestudeerd, ben je net met je eerste voltijds baan begonnen of heb je een paar vrienden, of een andere huurder, die bereid zijn om de huurkosten te delen. Het kan echter ook zo zijn dat je vindt dat de tijd rijp is om op eigen benen te gaan staan en onder de vleugels van je ouders vandaag te komen. Wanneer in dit soort situaties echter een blik werpt op je budget, dan zul je waarschijnlijk al snel beseffen dat het werken met een begroting voor je eerste appartement toch niet zo makkelijk is als je had gedacht.

Waarom je een begroting moet maken voor je eerste appartement?

Afhankelijk de regio waar je wilt gaan wonen, zullen de huren van appartementen sterk kunnen verschillen van de huur die je aanvankelijk voor ogen had. Zo kan het gebeuren dat je veel meer huur moet gaan betalen, dan je verwacht had en daardoor je financiële plannen aan dient te passen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je ontdek je dat je salaris minder hoog uitvalt dan je had gehoopt. Hoe dan ook, het is altijd uitermate belangrijk om precies te weten hoe de begroting voor je eerste appartement (of andere woonsituatie) eruit gaat zien. Je moet dit zeker niet uit gaan stellen omdat je je bijvoorbeeld geen zorgen wilt maken over het betalen van de huur. Je huis uit worden gezet omdat je je betalingsverplichtingen ten aanzien van de huur niet na kunt komen, is echter iets waar waarschijnlijk niemand op zit te wachten omdat dit doorgaans nog meer kosten met zich meebrengt en zelfs rampzalig kan zijn. Je moet dus van tevoren goed weten wat je allemaal kunt verwachten en hieronder geven we je een aantal tips en adviezen hoe je dit aan dient te pakken.

Hoe maak je een begroting voor een appartement?

Wanneer je een begroting hebt gemaakt voor je eerste appartement, dan kun je daar niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst (als je een andere woonruimte hebt betrokken) nog van profiteren. Indien je nog geen begroting op hebt gesteld, dan is het nu het perfecte moment om er één te maken. In het kort komt het opstellen van een begroting neer op de volgende stappen:

 • Zet al je maandelijkse uitgaven op een rijtje,
 • Bepaal wat je totale maandelijkse inkomsten zijn,
 • Breng je totale uitgaven in mindering op je inkomsten om te zien hoeveel geld er over blijft,
 • Leg voor jezelf een kleine financiële buffer aan en tel dat op bij de kosten die nodig zijn voor je levensonderhoud.

Wanneer je voor de eerste keer helemaal zelfstandig gaat wonen, dus zonder enige financiële hulp van bijvoorbeeld je ouders, dan zul je wellicht je verwachtingen en doelen een paar keer aan dienen te passen. Met al deze kosten zul je waarschijnlijk nog niet te maken hebben gehad tijdens je studententijd, of toen je nog bij je ouders thuis woonde. Om die reden is het dan ook goed om een goede raming te maken van elke euro die je binnenkrijgt en weer uitgeeft.

Zo zul je bijvoorbeeld in dienen te schatten hoeveel geld je uit wilt geven aan boodschappen, gas, elektriciteit, entertainment, kleding, abonnementen, verzekeringen en allerlei andere posten waar je geld aan uitgeeft. Zodra je je intrede hebt gedaan in de werled van de volwassenheid zul je merken dat allerlei zaken nog duurder zijn dan je wellicht had gedacht.

Het is echter van groot belang dat je je goed realiseert dat het opstellen van een begroting, en hiermee aan de slag te gaan, niet bedoeld is om een star model voor handen te hebben waar je met geen mogelijkheid meer van af mag wijken. Een begroting is juist bedoeld om binnen een bepaald kader toch buigzaam te zijn. Je kunt dan ook je begroting aanpassen aan veranderingen die zich voordoen in je leven en op zie manier realistisch te kunnen werken. Je zult in het begin bovendien fouten maken, maar deze na enkele maanden wel onder de knie hebben en alles weer recht kunnen trekken. Op dit moment is het echt cruciaal om een globaal beeld te schetsen van de dingen die je kunt verwachten en op die manier te weten te komen hoeveel geld je kunt veroorloven om te besteden aan de huur van je appartement.

Welke kosten moet je opnemen in een begroting?

Veel mensen die voor de eerste keer een begroting op gaan stellen weten niet precies waar ze dienen te beginnen. De nodige kosten van je levensonderhoud waar je rekening mee moet houden. Wanneer je een appartement kunt vinden waarbij alle nutsvoorzieningen inbegrepen zijn, dan zal dit het maken van een begroting aanzienlijk vereenvoudigen, maar deze mogelijkheid ligt niet altijd binnen handbereik. Wanneer de nutsvoorzieningen niet bij de huur van het appartement zijn inbegrepen, dan zul je de volgende kosten voor je levensonderhoud in de begroting op moeten nemen:

 • de huur van het appartement,
 • de kosten voor het verbruik van elektriciteit,
 • de kosten voor het verbruik van gas,
 • de kosten voor het verbruik van water,
 • de kosten voor een internetaansluiting en –abonnement,
 • de kosten voor een abonnement voor kabeltelevisie,
 • kosten voor allerlei verzekeringen, zoals een inboedelverzekering.

Je zult de hoogte van al deze kostenposten moeten gaan schatten, maar in de regel blijkt dat niet moeilijk te zijn. Bovendien zou je bij enkele buren kunnen informeren wat zijn betalen voor de aanwezige nutsvoorzieningen, die niet bij de huur zijn inbegrepen, om zo een goed beeld te kunnen vormen van de kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Je zou bijvoorbeeld een gemiddelde kunnen berekenen van alle bedragen die je hebt gehoord en dit bedrag te gebruiken bij het opstellen van je begroting. Sommige verhuurders bieden zelfs pakketten aan waarbij je een vast tarief betaalt voor kabel- en internet (en soms zelfs aangevuld met een vaste telefoonlijn), zodat je dus eigenlijk weinig meer te maken hebt met de feitelijke nutsbedrijven. Verder is het van groot belang dat je bij meerdere verzekeraars offertes aan gaat vragen voor bijvoorbeeld een inboedelverzekering zodat je de kosten kunt vergelijken en de meest voordelige deal kunt sluiten.

Kosten die vaak over het hoofd worden gezien bij het maken van een begroting voor een appartement zijn zogenaamde gemeenschappelijke kosten waarmee huurders in veel appartementencomplexen, maar ook bij andere verhuurders, mee te maken zullen krijgen, zoals:

 • kosten voor het houden van een huisdier, zoals een hond of kat,
 • verzamelen en afvoeren van afval en huisvuil,
 • bestrijding van ongedierte,
 • kosten voor het parkeren van je auto,
 • gebruik van een opslagruimte of garage,

Niet alle verhuurders zullen deze kosten in rekening brengen, maar in de regel zijn ze toch terug te vinden in de kleine lettertjes van je huurovereenkomst. Om die reden is het handig om te weten wat waar je rekening mee moet houden, zodat je naar dit soort kosten kunt vragen en wanneer deze in rekening gebracht zullen worden (zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf). Sommige van dergelijke kosten zullen elke maand terugkeren, terwijl andere kosten slechts eenmalige in rekening gebracht zullen worden. Wanneer je de eenmalige kosten even buiten beschouwing laat, dan kun je meestal wel een aantal standaardkosten verwachten als je een appartement gaan huren.

Begroten voordat je een appartement gaat betrekken

Misschien kun je de maandelijkse huur probleemloos betalen, maar de kosten die in rekening gebracht voordat er ook maar sprake kan zijn van een verhuizing kunnen soms overweldigend zijn. Hierbij kun je denken aan kosten, zoals:

 • Borg: veel verhuurders van appartementen, maar ook van andere woonruimtes, vragen een maand huur vooruit te betalen als borg, en wanneer je gebruik maakt van de diensten van een makelaar zul je wellicht ook nog een maandhuur betalen als vergoeding. Deze kosten komen dus nog bovenop de eerst maandhuur die je moet gaan betalen. Voor een appartement waar je normaal gesproken 1.000 euro aan huur per maand moet betalen, kan nu dus 3.000 euro in rekening gebracht worden. Zelfs wanneer je geen gebruik hebt gemaakt van een makelaar zullen de kosten alsnog aanzienlijk zijn, namelijk 2.000 euro.

Sommige verhuurders rekenen echter geen borg, maar wel een kleiner bedrag dat eventuele schade moet compenseren. Helaas dien je er dan rekening mee te houden dat, wanneer er een schadegeval ontstaat dat dit bedrag overschrijdt, je wellicht geen verlenging krijgt van je huurcontract. Door elke maand wat extra geld aan de eigenlijke huur toe te voegen, kun je een soort spaarpotje creëren om dergelijke schades op te vangen.

 • Borgsom voor het houden van een huisdier: wanneer je een huisdier wilt houden, dan zul je voor elk dier een bepaalde borg dienen te betalen. Dit bedrag is meestal veel lager dan de maandelijkse huur, maar het is absoluut wel een post die je mee moet nemen als je een begroting opstelt.
 • Inboedelverzekering: veel verhuurder eisen dat je als huurder een bewijs kunt overleggen van een inboedelverzekering voordat je het appartement gaat betrekken. Het is echter altijd een goed idee om je eigendommen te verzekeren. De kosten van een inboedelverzekering zijn echter afhankelijk van de plaats waar je woont en welke spullen er in je appartement aanwezig zijn. Er zijn bovendien steeds meer verzekeraars die hun klanten korting aanbieden als ze meerdere verzekeringen in één pakket bij hen onderbrengen.
 • Voorschot op nutsdiensten: sommige nutsbedrijven waar je diensten van afneemt eisen dat je een borg hiervoor betaalt, in het bijzonder als je nog nooit eerder dergelijke diensten op je eigen naam hebt gebruikt. Deze voorschotten kunnen echter sterk variëren, maar zolang je de nutsbedrijven op tijd betaalt, dan zul je uiteindelijk het teveel betaalde bedrag terugkrijgen. Mogelijk moet je hier een paar maanden tot een jaar op wachten en als je de gebruiksovereenkomst met het nutsbedrijf verlengd, dan zal dit voorschot duidelijk aan worden gegeven op de eindafrekening van een bepaalde periode.
 • Een ander kostenpost waar je rekening mee moet houden zijn kabel- en internetaansluitingen (afhankelijk van de manier waarop er binnen een appartementencomplex dergelijke voorzieningen zijn geregeld). Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je een ​​installatie moet betalen. Wanneer je prijzen van meerdere aanbieders wilt gaan vergelijken, is het goed om eerst voldoende informatie in te winnen.
 • Administratiekosten: indien je je intrek wilt gaan nemen in een bepaald appartement, dan zul je altijd zaken moet doen met een beheermaatschappij om onder andere huurbetalingen te kunnen innen en onderhoud te kunnen plegen en allerlei controles uit te voeren. In de regel zal voor zit soort activiteiten een zeker bedrag aan administratiekosten in rekening worden gebracht. Andere bedrijven zullen echter per uitgevoerde activiteit een rekening overleggen die de huurder vervolgens dient te voldoen. Als je in zee gaat met een particuliere verhuurder, dan kunnen de administratiekosten vaak lager uitvallen, of zelfs helemaal achterwege worden gelaten.

Hoeveel huur kun je betalen?

Na het berekenen van alle mogelijke kosten, kan je je afvragen of je een verhuizing wel kunt veroorloven. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als je tenminste een degelijke begroting en planning op hebt gesteld en je alle eenmalige kosten ook in je kostenplaatje mee hebt genomen. Een appartement huren zal echter meer betaalbaar worden na de eerste paar maanden, en wanneer je niet uitgaat van een nieuwe verhuizing aan het einde van een huurperiode, dan hoef je je geen zorgen te maken over een volgende betaling van eenmalige kosten.

Door de regel te hanteren van 3 maal de maandelijkse huurprijs is gelijk aan je inkomen kun je doorgaans probleemloos aan je betalingsverplichtingen blijven voldoen. Wanneer je dus bijvoorbeeld op zoek bent naar een appartement dat 1.000 euro per maand kost, dan moet je ten minste 3.000 euro per maand verdienen om ervoor in aanmerking te kunnen komen. Er is nog een ezelsbruggetje dat zegt dat de kosten voor je levensonderhoud niet meer mogen zijn dan ongeveer 25 procent van je salaris; dus op het moment dat je 3.000 euro per maand verdient je 750 dient te reserveren voor kosten die te maken hebben met je levensonderhoud.

Dit zijn weliswaar maar een paar vuistregels, toch kun je deze prima als nuttige richtlijnen gebruiken (en dus niet als strikte regels die moeten worden nageleefd).

Bij het bepalen hoeveel huur je je kunt veroorloven, doe je er goed aan om de bovenstaande stappen te volgen. Nadat je je basisbegroting op hebt gesteld, kun je immers zien hoe hoog de geschatte kosten van je levensonderhoud zijn en of deze binnen de kaders van je begroting passen. Indien je tot de conclusie komt dat er genoeg geld overblijft nadat alle andere kosten zijn betaald, dan kun je op zoek gaan naar een geschikt appartement in een buurt waar je graag wilt wonen. Overigens mag je niet vergeten dat je ook eventuele schulden af moet lossen en wat geld opzij dient te leggen als persoonlijk noodfonds of om financiële doelen te kunnen verwezenlijken. Dergelijke posten dien je uiteraard ook op te nemen in de begroting die je opstelt voor je eerste appartement.

Huurprijzen kunnen sterk verschillen

Tijdens je zoektocht naar je droomappartement zul je al snel merken dat hoe dichter een appartement bij het ​​centrum van een stad of dorp ligt, hoe duurder het zal zijn (en het zal waarschijnlijk ook minder ruim zijn), om die reden dien je de locatie van een appartement ook zorgvuldig te kiezen. Het meest erge wat je zou kunnen doen, is proberen om een appartement te huren dat buiten de vastgestelde prijsklasse valt. Wanneer je slechts 1.200 euro overhoudt nadat alle kosten van je inkomsten af zijn getrokken en je huur 1.100 euro bedraagt, dan moet je ervoor zorgen dat de kosten voor de nutsbedrijven niet hoger uitvallen dan 100 euro. De kans bestaat dan dat je niet altijd even eenvoudig je begroting kloppend kunt krijgen en zelfs dat je schulden moet gaan maken om je rekeningen te kunnen voldoen. Beter zou je in dit geval een appartement gaan huren waar je niet van slaris tot salaris moet leven en je onnodig veel financiële zorgen zult maken.

Geld besparen op je woonsituatie om de huur betaalbaarder te maken

Indien je weet hoeveel huur je je kunt veroorloven en wat de huur gaat worden als je wilt gaan verhuizen, dan heb je doorgaans een goed overzicht van je financiën. Maar wat gebeurt er als je berekening minder goed blijkt te kloppen. In dat geval zijn er gelukkig nog een paar dingen die je kunt doen om geld te besparen op je woonsituatie, zoals.

 • Heroverweeg waar je wilt gaan wonen: niet alleen de locatie maar ook de wijze van huisvesting. Wonen in een studio, of zelfs in een kelderappartement, is waarschijnlijk een stuk goedkoper dan het wanneer je een één- of tweeslaapkamer appartement wilt gaan betrekken. Ook het huren van een volledige woning zal meestal duurder uitvallen dan wanneer je genoegen neemt met een kamer (en dus besluit om een huis te delen met een paar andere mensen).
 • Wonen in de buurt van het centrum van een stad of dorp gaat vaak meer geld kosten dan wanneer je een appartement gaat betrekken dat zich aan de rand van deze plaats bevindt. Hierbij moet je je wel bedenken dat je dan te maken zult krijgen met extra vervoerskosten.

Op het moment dat je alle factoren, die een rol spelen bij het kiezen van het meest geschikte appartement, dan kun je proberen om met stukjes te gaan schuiven en zo je begroting kloppend te krijgen. Wonen in de buurt van je werk kan wellicht de meest strategische beslissing zijn als je op de kosten van een auto wilt besparen, zoals brandstofkosten, verzekeringspremies, reparaties en mogelijk nog parkeerkosten.

Ook dien je altijd twee keer na te denken over de geschatte maandelijkse uitgaven van jou (en je eventuele gezin). Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of je wel een abonnement op kabeltelevisie nodig hebt, of dat een lidmaatschap bij Netflix voldoende is? Wellicht kun je ook nog een goedkopere verzekering vinden en kun je geld besparen door minder of geen kant en klare producten meer te kopen in de supermarkt.

Wanneer je alle kostenposten meeneemt in je overwegingen, als je wilt besparen en je begroting weer kloppend wilt maken, dan moet je je ook bedenken dat de situatie niet overal gelijk is. Om die is het namelijk van groot belang om te weten te komen hoe hoog bepaalde kosten zijn en op welke manier je erop kunt besparen. De enige manier om hierachter te komen is door het maken van vergelijkingen. Een appartement kan bijvoorbeeld een lage basishuur hebben, maar daarnaast hoge maandelijkse kosten met zich meebrengen waardoor de deal opeens een stuk minder interessant kan blijken te zijn. Alleen door alles nauwkeurig te berekenen, vragen te stellen over zaken die je niet begrijpt of waar je meer over wilt weten en door te beginnen met elke maand een bepaald bedrag opzij te zetten zodat je de eerste verhuiskosten op kunt vangen, zul je eerder klaar zijn om je eerste appartement probleemloos te gaan huren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20