Hoe kun je tijdens een sollicitatiegesprek reageren op vragen over een degradatie?

Op het ogenblik dat je geen duidelijke stappen hebt gezet in neerwaartse richting op de carrièreladder, dan zul je dus tijdens een sollicitatiegesprek met een potentiële werkgever vragen dienen te stellen over een eventuele degradatie. Ondanks het feit dat dit punt doorgaans geen zogenaamde deal breaker voor de functie zal zijn, moet je toch proberen om de overgang op de minst schadelijke manier af moeten bakenen. Een sollicitatiegesprek zal je immers een uitgelezen kans bieden om je sterke punten te benadrukken.

Richt je op je persoonlijke presentatie

Ondanks dat je het nodig zult hebben om een degradatie te aanvaarden wanneer je dat wordt gevraagd, is er geen enkele reden om er bij stil te blijven staan. Voordat je een sollicitatiegesprek gaat voeren doe je er dan ook zeker goed aan om een gedegen onderzoek uit te voeren naar het bedrijf en de vacante functie en vervolgens bereid te zijn om je relevante vaardigheden en ervaringen tijdens dit belangrijke gesprek te bespreken. Je bent immers naar het sollicitatiegesprek gekomen om jezelf te presenteren als de best mogelijke kandidaat voor de vacante baan, en hoewel je een plausibel, eerlijk antwoord op deze moeilijke vraag voorbereid zou moeten hebben, is er geen enkele reden om je verder uit te wijden dan strikt noodzakelijk is.

De beste manier om vragen over een degradatie te beantwoorden

Wanneer je in het verleden al eens bent gedegradeerd en je je inmiddel op hebt weten te werken naar een baan op een hoger niveau, dan kun je de nadruk leggen op de dingen die je hebt geleerd en bereikt sinds de degradatie, maar ook op welke manier je in aanmerking bent gekomen voor deze functie op een hoger niveau. Wellicht had je eerst een bepaalde tekortkoming en heb je stappen gezet om deze te verbeteren, zoals door een cursus te volgen of door deel te nemen aan workshops.

Je functie zal het lastiger zijn op momenten dat je op dit ogenblik een functie bekleedt die een stap lager ligt op de carrièreladder. Je moet dan immers de vaardigheden die je hebt toegepast en de positieve resultaten die je binnen je huidige baan hebt weten te boeken, op een juist wijze benadrukken. Wanneer er omstandigheden aan de orde zijn die je niet zelf in de hand hebt, zoals een herstructurering binnen je bedrijf waardoor er het aantal managementfuncties werd verminderd, dan kun je dergelijke factoren gebruiken in je verklaring, maar in geen geval mag je dit als een excuus gaan gebruiken voor je tekortkomingen en al evenmin mag je de schuld neerleggen bij de onderneming.

Lever geen kritiek op je vorige werkgever of bedrijf

Ongeacht uit welke hoek van het bedrijfsleven je vandaan komt, in alle gevallen zul je voorzichtig moeten zijn als je een antwoord gaat geven op een vraag over een degradatie. Zo zul je altijd moeten voorkomen dat je kritiek gaat uiten, ongeacht op welke manier, naar je voormalige werkgever, collega’s of het bedrijf in het algemeen.

Op het moment dat je problemen hebt om je te identificeren met de vaardigheden of de prestaties die hebben geleid tot je degradatie, maar je wel stappen hebt gezet om hier verandering in te brengen en je situatie te verbeteren, dan zou je dit ook kunnen gebruiken om je verhaal tijdens een sollicitatie te kracht bij te zetten. Wanneer een vorige baan bijvoorbeeld van je eiste dat je rapporten in Excel maakte en je daar niet toe in staat was, maar je momenteel wel online cursussen hebt gevolgd en dit computerprogramma inmiddels wel beheerst, dan kun je misschien verwijzen naar deze belangrijke ontwikkeling binnen je vaardigheden.

Zet je beste beentje voor

Een manier om te voorkomen dat je je zorgen moet gaan maken over een degradatie is door een verwijzing naar een leidinggevende of een collega doen die ten opzichte van de wervende organisatie duidelijk kan bevestigen waarom je een enorm toegevoegde waarde zou zijn als werknemer. Je kunt ook een draai in een positieve richting geven door de kwestie al aan te kaarten in je sollicitatiebrief of je CV, zodat je dus een uitgangspunt hebt waar je vanuit kunt gaan tijdens het persoonlijke sollicitatiegesprek.

Als je een manier weet om de degradatie te zien als een uitgelezen kans om je vaardigheden naar voren te schuiven, dan zul je daar zeker sterker van worden. Indien je bijvoorbeeld, terug wilt keren naar de verkoop nadat je een leidinggevende functie hebt vervuld, dan zou je de benodigde mogelijkheid hebben om met je kennis van het product en de gegevens om het klantenbestand te vernieuwen, een meer effectieve manager kunnen zijn dan je in het verleden was.  

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.