Hoe kan je promotie krijgen op het werk?

 

Wat kun je doen als je wel bijzonder geïnteresseerd bent in het maken van promotie op je werk, maar het er op dit moment (nog) niet naar uitziet dat je automatisch een nieuwe functie aangeboden zult krijgen door je manager? Er zijn gelukkig een aantal manieren om op een ​​diplomatieke manier om een promotie te vragen en zelfs om je kandidatuur voor een promotie te verbeteren. Als je wilt weten hoe je dit aan dient te pakken, dan moet je snel even verder lezen en er je voordeel mee doen.

Tips en adviezen om promotie te krijgen

Voordat je je manager rechtstreeks vragen gaat stellen over een bepaalde promotie, dien je eerst ervoor te zorgen dat je de juiste dingen hebt gedaan waardoor het antwoord eerder positief uit zal vallen. Er zijn namelijk bepaalde factoren waar werkgevers rekening mee houden op het moment dat de medewerkers worden geëvalueerd voor een eventuele promotie, onder andere:

  • Je verricht geweldig werk. Hoe je er in slaagt om je huidige functie te vervullen, zal van groot belang zijn als je in aanmerking wilt komen voor een promotie. Je prestaties, beoordelingen en reputatie dienen vaak meer dan gemiddeld te zijn omdat je als werknemer een grote last op je schouders moet kunnen dragen en ook dien je in staat te zijn om zelf beslissingen te nemen (uiteraard altijd in het voordeel van het bedrijf).
  • Je bent een teamspeler. Wanneer je vrijwillig aanbiedt om je collega’s te helpen bij het opzetten van nieuwe projecten, maar ook als je je vaak vrijwillig zitting neemt in commissies of taakgroepen, dan zul je waarschijnlijk veel eerder in aanmerking komen voor een promotie. Je werkgever en collega’s zullen je dan immers zien als een teamspeler en een individu dat met collega’s samen wil werken. Het is dan ook zaak om te werken aan je capaciteiten om als teamspeler op te kunnen treden op de werkvloer.
  • Bellen op je werk. Door altijd op tijd op je werk te zijn en niet onnodig werktijd te verspillen met allerlei andere zaken, zoals privételefoontjes. Als je immers bekend komt te staan als een laatkomer en iemand die onnodig veel werk laat liggen of op anderen afschuift, dan zal dat zeker tegen je gebruikt kunnen worden.
  • Netwerken en opvallen. Door aanwezig te zijn op bedrijfsfeesten en bijeenkomsten laat zien dat je verbonden bent met je collega’s en het bedrijf. Hoe meer verbonden en betrokken je bent, hoe meer je collega’s over je kunnen vertellen en hoe meer je op zult vallen als de tijd rijp is een promotie door te gaan voeren. Managers zullen namelijk eerder een werknemer die zij goed kennen laten promoveren, dan een willekeurige kandidaat waar ze niet veel van weten.
  • Ontwikkel je steeds verder. Indien je bedrijf je bepaalde mogelijkheden biedt om je op professioneel vlak verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het aanbieden van een cursus of opleiding, dan doe je er verstandig aan om hiervan te profiteren. Op het ogenblik dat je vaardigheden aan vernieuwing toe zijn of verbeterd dienen te worden, dan kun je weer plaats gaan nemen in de schoolbanken van het voortgezet onderwijs of zelfs een hogeschool. Op deze manier zul je in staat zijn om je technische vaardigheden tot het hoogste niveau te tillen.

Hoe kun je om een ​​promotie vragen?

Indien je om een promotie gaat vragen, dan is het van groot belang om te weten hoe je dit het beste aan kunt pakken en dus je kansen op een positief antwoord een stuk groter kunt maken. Met onderstaande tips en adviezen kom je doorgaans al een flink eind.

  • Durf om een promotie te vragen. Je werkgever kan, als je vraagt om promotie, hierin je topkwaliteiten herkennen en je daadwerkelijk een promotie aanbieden. Natuurlijk is het veel makkelijker als promoveren altijd zo zou verlopen. Voor bepaalde functies en bij bepaalde organisaties is het echter nodig om een officiële aanvraag in te dienen als je voor een promotie in aanmerking wilt komen.
  • Bespreek een promotie met je leidinggevende. Zorg ervoor dat je je werkgever laat weten dat je bijzonder geïnteresseerd bent in een nieuwe functie. Je zult hem, of haar, uiteraard in je team willen hebben omdat je referenties zeker nagetrokken zullen worden. Het is echter geen goed idee om een geheim te maken van je wens om te promoveren omdat je werkgever er dan vanuit kan gaan dat je je huidige functie uit wilt blijven oefenen. Het is dus beter dat hij, of zij, van jezelf hoort dat je uitkijkt naar een promotie, in plaats van dat een medewerker van de afdeling Human Resources dit meedeelt. Je leidinggevende kan dan bovendien helpen met de overgang als je daadwerkelijk wordt geselecteerd voor een bepaalde promotie.
  • Controleer vacaturelijsten voor een bepaalde functie. De meeste grote bedrijven, maar ook steeds meer kleinere ondernemingen, hebben een lijst van alle vacatures op hun website gezet. Sommige functies kunnen echter open worden gesteld voor interne kandidaten, nog voordat deze beschikbaar komen voor mensen van buiten het bedrijf, door echter op de hoogte te zijn van vacatures, kun je een flinke voorsprong krijgen op eventuele concurrentie.
  • Check regelmatig of er geen nieuwe vacatures worden vermeld voor banen die goed bij je achtergrond en ervaring aansluiten.
  • Volg de sollicitatieprocedure. In plaats van direct ervan uitgaan dat je een bepaalde functie in de wacht zult slepen, dien je de sollicitatieprocedures te volgen zoals deze aan zijn gegeven door het bedrijf. Het bedrijf kan immers externe kandidaten in hetzelfde daglicht plaatsen als de eigen medewerkers die azen op deze baan. Ook moet je er niet vanuit gaan dat je kwalificaties en je achtergrond al bekend zijn bij het bedrijf of de persoon die de sollicitatieprocedure leidt. Je dient dan ook ruimschoots de tijd te nemen om aan CV te werken en een degelijke sollicitatiebrief te schrijven voor de functie waarin je geïnteresseerd bent. Door de sollicitatievraagprocedure te volgen, kun je echter geen steken laten vallen. Niet alle bedrijven hanteren echter een formele procedure voor het solliciteren naar interne vacatures.
  • Zorg voor de nodige referenties. Je kunt je huidige leidinggevende en andere managers waar je voor hebt gewerkt vragen om een referentie waarin ze je aanbevelen. Referenties, in het bijzonder die van medewerkers in hogere functies, kunnen worden beschouwd als zwaarwegend en van groot belang zijn voor het verloop van je professionele carrière.
  • Bereid zijn tot het voeren van een promotiegesprek. Op het moment dat je wordt gezien als een geschikte kandidaat voor een bepaalde promotie of het solliciteren naar een nieuwe baan binnen het bedrijf, dan kun je worden uitgenodigd voor een promotiegesprek. Op dit gesprek dien je je dan ook zeker voldoende voor te bereiden als je een kans wilt maken op de functie die beschikbaar is en de kans om een stapje hogerop te komen op de carrièreladder.
  • Stuur een bedankbriefje. Door een bedankbriefje of –email te sturen naar iedereen die bij het promotiegesprek aanwezig was. In dit schrijven herhaal je nog een keer waarom je geïnteresseerd bent in deze functie en om welke redenen je de beste kandidaat bent om de vacature op te vullen.
  • Neem de tijd om afscheid te nemen. Indien alles goed is gegaan en je dus de promotie krijgt waar je op hebt gehoopt, dan dien je uiteraard ruimschoots de tijd te nemen om afscheid te nemen van je huidige collega’s en bovendien hen te laten weten dat je contact zult blijven houden met hen. Hiermee dien je echter te wachten totdat het bedrijf formeel aan heeft gekondigd dat je gepromoveerd bent voordat je dit goede nieuws aan je collega’s gaat vertellen. Het is dus van groot belang dat het bedrijf eerst je promotie aankondigt voordat je je collega’s op de hoogte brengt zodat je niet te voorbarig bent wanneer de promotie onverhoopt toch aan je neus voorbij gaat.
Meer