Hoe kan je als ouder ondernemerschap motiveren bij je kinderen?

 

Vandaag de dag is het heel normaal dat je eerst een gedegen opleiding volgt als je  van plan bent om te gaan werken in de zakelijke sector. Toch zal dit pad je niet altijd een garantie geven op succes. Uiteraard betekent dit niet dat de opleidingen slecht zouden zijn of je als jongere een andere keuze zou moeten maken als je in de zakenwereld aan de slag wilt gaan. In sommige gevallen kan het echter even goed zijn om als jongere al je pad naar het ondernemerschap te gaan plaveien samen met de hulp van je ouders.

Wat kunnen ouders doen?

Als ouder van een jongere die zich wil gaan richten op het ondernemerschap kun je een heleboel dingen doen om hem, of haar, hierbij te helpen. Al op jonge leeftijd kun je een kind bijvoorbeeld al stimuleren om de ondernemer in zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld door limonade te gaan verkopen op een lokale vrijmarkt. Verder kun je een jongere prima mee meenemen tijdens zakelijke missies en hem, of haar, zo handige financiële lessen voorleggen. Uiteraard zijn deze voorbeelden maar een kleine greep uit een breed scala aan mogelijkheden die ouders hebben om hun kind (vaak al vanaf een zeer jonge leeftijd) met succes een ondernemende houding aan kunnen leren. Hoe je je kind exact kunt helpen om hem, of haar, al direct uit te laten groeien tot een uitstekende ondernemer.

Taken uitvoeren en klusjes opknappen loont

Kinderen kun je al jong wat geld laten verdienen door hen een vergoeding te geven voor bijzondere taken of klusjes die zij uit hebben gevoerd. Uiteraard moeten dit geen dingen zijn die je als vanzelfsprekend beschouwd of die bij de dagelijkse gang van zaken horen binnen het gezin, zoals hun vuile was in de wasmand stoppen of de vieze vaat afruimen van tafel.

Door een kind te leren dat een goede instelling ten aanzien van werkzaamheden bij te brengen, zal hij of zij al snel merken dat bepaalde zaken (extra) zakgeld op zal leveren. Het kind zal leren dat het zelf (zak)geld kan verdienen door allerlei klusjes en taken in, en rondom het huis, te doen. Hierbij kun je onder andere denken aan het leeghalen van de vaatwasser, het maaien van het gazon en het wassen van de hond. Natuurlijk zal het van de leeftijd en de vaardigheden van een kind afhangen welke taken en klusjes geschikt zijn om geld mee te verdienen. Een kind kan bovendien worden gestimuleerd om vergelijkbare taken en klusjes te gaan doen voor familie, vrienden en buren zodat ze nog wat extra geld kunnen verdienen.

Open een eigen bankrekening voor het kind

Wanneer je een goede basis weet te leggen voor het geld verdienen zal een kind extra gemotiveerd zijn, en vaak ook blijven. Je kunt dit om te beginnen doen door het verdiende geld een plek te geven waar het veilig kan worden bewaard. Op het moment dat een kind zelf geld heeft verdiend en dit naar de bank mag brengen, dan is er een enorme mijlpaal bereik en zal het kind dit zelfs als een zekere beloning van zijn prestaties gaan beschouwen. Daarnaast doe je een kind doorgaans een enorm groot plezier door samen te gaan berekenen hoeveel geld er in een bepaalde periode is verdiend, en wat de bank daar als (rente)vergoeding tegenover zal stellen.

Bedenk samen met het kind (nieuwe) verdienmogelijkheden

Door je kinderen te leren dat een grotere verdiencapaciteit zal worden gegenereerd als ze steeds weer nieuwe mogelijkheden aangeboden krijgen. Door hen de kans te geven om moeilijkere taken en klussen uit te gaan voeren dan die ze normaal gesproken zouden verwachten, kun je je kind bovendien extra zelfvertrouwen geven. Zo kun je een kind bijvoorbeeld onkruid kunnen laten wieden in de tuin en een bepaald bedrag betalen voor elke ons onkruid die zijn, of haar, werkzaamheden op hebben geleverd.

Stimuleer het leren van financiële vaardigheden

Kinderen kunnen soms aardig zeuren in een winkel als ze een bepaald product graag willen hebben. Van dit fenomeen kun je als ouder echter een prima leermoment maken omdat je een stuk speelgoed, dat je kind graag wil hebben maar dat niet binnen het budget past of niet echt noodzakelijk is, als spaardoel kan gaan dienen. Je kind zal dus voldoende geld moeten verdienen om (een deel van) de aankoop zelf te betalen. Bovendien kun je je kind zo stimuleren om zelf met ideeën te komen voor het verdienen van genoeg geld om het beoogde doel te behalen, of zelfs nog wat meer.

Moedig een kind aan om zijn, of haar, ideeën uit te voeren

Het maakt eigenlijk niet uit op welke manier je geld een bepaald spaardoel bij elkaar wil verdienen. De één kan dit doen door een blog te starten, terwijl een ander liever geld verdient met de verkoop van groenten uit de eigen tuin of het bezorgen van folders. In alle gevallen is het van groot belang dat je als ouder voldoende ruimte en aanmoediging biedt om dit ook echt te gaan doen. Kinderen leren namelijk erg veel door bepaalde activiteiten te doen en zullen op die manier steeds nieuwe dingen leren. 

Je kunt bijvoorbeeld je kind na laten denken over:

  • het geldbedrag dat nodig zal zijn om met een bepaald project te kunnen starten,
  • waar er de benodigde spullen gekocht zullen worden,
  • hoeveel geld er in rekening gebracht zal gaan worden voor een bepaald product of bepaalde dienst,
  • hoe klanten geworven kunnen worden,
  • wat er moet gebeuren met het geld dat er al is verdiend. 

Uiteraard zal het regelmatig noodzakelijk zijn om een aantal beperkende maatregelen te treffen op het gebied van de tijd, maar ook met het oog op de legaliteit en de veiligheid van de activiteiten die ondernomen gaan worden. Verder kun je het beste ​​open staan voor de ideeën van een kind en hem, of haar, deze in alle veiligheid laten ontdekken. Tijdens dit leerproces mag een kind falen en mag een mislukking gezien worden als een kostbaar leermoment.

Leer een kind werken teamverband

Slecht sporadisch zal een ondernemer succesvol zijn als hij, of zij, volledig onafhankelijk. Heeft gehandeld Zelfs als een ondernemer de enige is in een bepaalde sector, dan nog zal netwerken van groot belang zijn en zullen anderen geïnteresseerd moeten raken in de dienst of het product dat aan wordt geboden. Vrijwel nooit zal een onderneming dan ook echt goed gaan lopen zonder de nodige contacten met mensen die kunnen helpen om een bedrijf van de grond te krijgen. Een kind leren hoe het Damen met anderen kan werken is om die reden essentieel als er succes geboekt moet worden. Je kunt een kind hierbij helpen door bijvoorbeeld groepswerk op school, thuis en op allerlei andere gebieden, aan te moedigen.

Teamsporten zijn dan ook een geweldig goede manier om een kind te leren om samen te werken met anderen. Dit is één van de belangrijke lessen die ook in het bedrijfsleven hun nut zeker zullen bewijzen. De kans is namelijk groot, dat niet elke wedstrijd gewonnen zal worden en dat er tegenslagen zullen volgen na het harde werk dat is verzet. Door teamsporten te gaan spelen, zullen kinderen echter leren dat ze samen kunnen werken aan een hogere slagingskans.

Goede begeleiding is essentieel

Elke grote ondernemer heeft regelmatig behoefte aan een soort mentor. Voor een kind zullen de ouders in de meeste gevallen deze positie bekleden. Als ouder dien je je kind dan ook aan te moedigen om zelfstandig te werk te gaan, maar er ook altijd zijn voor hem, of haar, zijn om vragen te beantwoorden of nuttige adviezen te geven. Moeilijke problemen kunnen immers het beste samen op worden gelost.

Leer een kind initiatief nemen

Doen wat hen is opgedragen is vaak gemakkelijk voor de meeste kinderen. Hen vragen om bepaalde taken uit te voeren is namelijk eenvoudig en ongecompliceerd. Maar als je wilt dat een kind creatief gaat denken, zul je echter hun eigen initiatief moeten stimuleren. Dit kun je doen door hen te vragen om met ideeën te komen voor klusjes die gedaan moeten worden, of door hen aan te moedigen om regelmatig een ​​maaltijd te bereiden voor het gezin.

Stimuleer zakelijke vaardigheden:

Sommige van de beste ondernemers kregen succes gewoon door het bevredigen van een bepaalde behoefte waar anderen niet eens van wisten dat deze bestond. De wereld ligt dan ook vol met allerlei zakelijke kansen, al moeten deze soms wel eerst op worden gemerkt. Als ouder kun je je kind helpen door hem, of haar, te leren om dergelijke kansen te herkennen. Een kind zal dus bepaalde vaardigheden op het gebied van observatie en creativiteit dienen te ontwikkelen. Zo kun je onder andere eens met je kind door je wijk lopen en samen nagaan in welke behoeften er (nog) niet wordt voorzien. Misschien zijn er buren die wel wat hulp bij het tuinonderhoud kunnen gebruiken of heeft een lokaal bedrijf een interessante website nodig. Een kind kan op die manier bepaalde behoeften leren herkennen en daar handig op in kleren spelen.

Leer problemen op te lossen

Het ondernemerschap kan betekenen dat je weg bezaaid ligt met valkuilen en hindernissen, maar dergelijke uitdagingen kunnen vaak prima overwonnen worden. Het enige wat je hiervoor moet doen, is een goed plan maken. Zo kun je een kind laten zien dat er problemen zijn waarvoor nog geen duidelijke oplossing aanwezig is, maar die mogelijk wel kan worden gevonden als hij, of zij, de uitdaging aan wil gaan. Het kind zal dan niet meer in problemen, maar wel in mogelijke oplossingen, gaan denken en dat is een erg waardevolle vaardigheid in de zakelijke wereld.

Je eigen ondernemersgeest als inspiratiebron

Kinderen kunnen al een heleboel leren over het ondernemerschap door alleen maar te kijken naar een volwassene in diens eigen bedrijf. Zelfs als je een standaard kantoorbaan hebt, kun je laten zien dat je beschikt over een bepaalde mate van ondernemingsgeest, bijvoorbeeld doordat je zelfgemaakte producten online te koop aanbiedt, honden uitlaat voor kennissen en allerlei klussen uitvoert voor vrienden, familie en bekenden. Wanneer je dit namelijk doet, zal een kind je gaan zien als een goed ​​voorbeeld. Het is echter wel zaak om altijd open en eerlijk je ervaringen te delen met je kind.

Vertellen over geslaagde ondernemers

Naast zelf als voorbeeld te dienen op het gebied van ondernemerschap, kun je je kind eveneens aanmoedigen door hen te vertellen over succesvolle ondernemers. Er zijn vast en zeker wel een aantal jonge, succesvolle ondernemers waar je wat over weet te vertellen, zoals Mark Zuckerberg (de oprichter van Facebook vanuit diens studentenkamer). Door een kind een aantal voorbeelden en rolmodellen te laten zien, kun je hen vaak inspireren. Er zijn immers een heleboel mensen die succesvol ondernemer zijn geworden, zelfs toen ze nog maar een tiener of jongvolwassene waren.

Speel zakelijke spelletjes

Een root aantal spellen zijn bedoeld om kinderen de basisprincipes van het bedrijfsleven bij te brengen. Door alles wat je een kind wilt leren over de zakelijke wereld ineen spelvorm te verpakken, kun je het leerproces ten aanzien van het ondernemerschap een stuk aangenamer en aantrekkelijker maken. Vandaag de dag zijn er een heleboel verschillende spellen in de handel verkrijgbaar die je kind meer kunnen leren over het runnen van een bedrijf en de manieren waarop er bepaalde middelen gebruikt kunnen worden om succesvol te ondernemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20