Hoe het juiste online beleggingsplatform kiezen?

Je hebt besloten om je spaarcenten wat meer aan het werk te zetten en wil op de beurs aan de slag gaan voor wat extra rendement? Goed plan! Een eerste belangrijke keuze die je dan moet maken, is waar je begint te beleggen. Ga je naar je vertrouwde bank toe of kies je voor een zogenaamde online broker?

Traditionele banken zijn veelal gespecialiseerd in beleggingsadvies. Jammer genoeg bieden veel banken beleggers amper of geen mogelijkheden om zelf rechtstreeks op de beurs te beleggen.

Via een online beleggingsplatform of online broker is het makkelijker en goedkoper om zelf beursorders door te geven. Die zijn namelijk specifiek gemaakt voor beleg-het-zelvers, bieden meer mogelijkheden en houden er qua kosten ook rekening mee dat je zelf je deel van het werk doet. Er zijn sommige grootbanken die ook een volwaardig online beleggingsplatform aanbieden, zo combineer je het beste van twee werelden.

Je hoeft dus zeker geen superactieve belegger op de beurs te zijn om al voordeel te doen met een online beleggingsplatform.

Hoe kies je nu de juiste online broker?

Elke belegger is anders. Bepaal daarom eerst wat er écht belangrijk is voor je. Als beginnend belegger heb je ongetwijfeld meer nood aan goede ondersteuning: dan zijn beursinformatie, gratis interessante webinars, een uitgebreide Academy,… enz cruciaal. Dat zal je helpen om stap voor stap thuis te raken in de beurs.

Een buy-and-hold belegger die slechts af en toe enkele bravehuisvaderaandelen koopt, heeft geen boodschap aan ingewikkelde beleggingsplatformen met bijvoorbeeld geavanceerde optiestrategieën. Ben je een actieve belegger die transacties doet op verschillende markten, dan zijn niet alleen de transactiekosten voor je belangrijk, maar ook gratis realtime koersen.

Je merkt het: alleen naar de prijs kijken en de goedkoopste online broker kiezen, is iets te kort door de bocht. We zetten 3 elementen op een rij die je best onder de loep neemt alvorens een keuze te maken.

Gebruiksvriendelijk platform

Bekijk hoe overzichtelijk en gebruiksvriendelijk het online platform is. Krijg je een gedetailleerde fiche van elk aandeel? Is er een mogelijkheid om favorietenlijstjes aan te maken of ideeën te vergaren via een Ideacenter? Geven ze je duidelijk zicht op het rendement van je portefeuille? Zijn er voldoende veiligheidsmechanismes ingebouwd? Een demovideo of webinar volgen, kan handig zijn om een goed beeld te krijgen van het online platform. Natuurlijk is ook een handige beleggingsapp onontbeerlijk!

Rijkdom aan beursinformatie

Je moet op de hoogte blijven van wat er zich op de financiële markten afspeelt en het recente aandelennieuws volgen om niet voor verrassingen te komen staan.

Maar hoe kom je nu te weten waarin je het best belegt? Hoe selecteer je aandelen met het beste potentieel? Hoe slaag je erin nog het bos door de bomen te zien in de massa beursinformatie op internet? Daar kan je online broker bij helpen. Je kiest dan best voor een “full service” speler die je gratis beursinformatie, aandelenanalyses en dagelijkse nieuwsbrieven bezorgt. Zo krijg je duiding bij belangrijke koersschommelingen én vind je inspiratie voor je portefeuille.

Klantenservice

Wie helpt je als je vragen hebt bij een kostenafrekening of als je beursorder niet helemaal uitgevoerd is, zoals je verwacht had? Ook wanneer je zelf online belegt, is een goede klantenservice zeer belangrijk. Kijk zeker even of en hoe makkelijk je contact kan opnemen met de online broker: via een Belgisch telefoonnummer, e-mail of chat.

Kom je terecht bij een doordeweeks callcenter of krijg je echt doorgewinterde beursexperten aan de lijn die je vlot wegwijs maken? Test het eens uit!

In een handige whitepaper zet Bolero maar liefst 8 tips op een rij om de juiste online broker voor u te kiezen. Ontdek de tips hier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20