Terwijl de Belgische inflatie flirt met de kaap van 10 procent, stijgen de prijzen beduidend trager in Frankrijk. De vergelijkbare inflatie kwam daar in augustus uit op “slechts” 5,8 procent.
Bij onze zuiderburen is er, in tegenstelling tot elders in Europa, zelfs sprake van een lichte afvlakking, want de inflatie klokte er in juli nog af op 6,1 procent. De Franse gezinnen zien daarmee de kosten voor het dagelijkse leven beduidend trager stijgen dan elders in de eurozone.
Ook volgens de Europese rekenwijze om de inflatie te berekenen, die licht afwijkt van de nationale cijfers, scoort Frankrijk het best. Het heeft in die geharmoniseerde schattingen momenteel de laagste inflatie van de eurozone met 6,8 procent, terwijl het Belgische cijfer op 10,5 procent uitkomt.
Wat is de verklaring voor die toch forse verschillen? Het heeft veel te maken met de beperktere en afvlakkende prijsstijgingen voor energie in Frankrijk. De inflatie voor energie bedraagt er deze maand 22 procent tegenover een jaar eerder, wat beduidend lager is dan de ruim 28 procent in juli.
Dat zijn in de huidige context percentages waar we in België alleen maar van kunnen dromen. Bij ons bedroeg de inflatie voor energie in juli en augustus bijna 50 procent, na een piek op bijna 56 procent in juni. Of nog: de energieprijzen klimmen grosso modo maar half zo snel in Frankrijk.
Prijsplafonds
De Franse regering besloot al eind vorig jaar om de gereglementeerde prijzen van gas en elektriciteit grotendeels te blokkeren voor de gezinnen, waardoor bijvoorbeeld de stijging van de stroomprijzen beperkt blijven tot 4 procent. De prijsplafonds liepen eerst tot april 2022, maar werden verlengd tot eind dit jaar.
De staatsinterventie kost de Franse overheid meerdere miljarden euro’s – de teller zou volgens de Franse pers al op bijna 21 miljard euro staan – maar heeft voor de gezinnen enorme verschillen met de buurlanden tot gevolg. Terwijl elektriciteit 4 procent duurder werd in Frankrijk, was dat bijvoorbeeld 38 procent in Duitsland, weet France Info.
Dat de Franse staat energie in eigen handen wil nemen, bewijst ook de nationalisering van EDF.
Voedingsprijzen
Heeft Frankrijk daarmee al zijn inflatiepiek bereikt? Dat is volgens de economen van ING geen uitgemaakte zaak. Ze wijzen erop dat de Franse prijzen voor voedingsproducten, net als in België en elders in Europa, in augustus fors in de lift zaten. De inflatie voor niet-verse voeding klokte in augustus af op 8,5 procent, tegenover 7,1 procent in juli. ING verwacht dat de algemene Franse inflatie ook de komende maanden rond 5 procent zal hangen.
De grote vraag is of de Franse regering in 2023 zal doorgaan met de prijsplafonds. Het opzet van Frans president Emmanuel Macron en zijn minister van Economie Bruno Le Maire was altijd geweest om de schok voor de gezinnen te milderen door hem doorheen de tijd te spreiden. Analisten verwachten een verlenging van de consumentenbescherming in 2023, maar misschien in afgezwakte vorm, waardoor gezinnen toch weer stijgende energiefacturen zullen zien.
België rekent intussen op Europa om de prijs van aardgas aan banden te leggen.
(ns)