Hoe de hoge inflatie ook nadelige gevolgen kan hebben voor jouw gezondheid

Dat de torenhoge inflatie een enorme impact heeft op ons gezinsbudget is geen geheim, maar VIA (Voucher Issuers Association), de overkoepelende organisatie van uitgevers van maaltijdcheques, waarschuwt dat de geldontwaarding ook nefaste gevolgen voor onze gezondheid kan hebben.

Het leven in ons land is in april 8,3 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De hoge energieprijzen blijven de belangrijkste aandrijver van de inflatie, maar de prijsstijgingen sijpelen nu ook door naar andere producten, waaronder voeding. Zo blijkt uit een vergelijkende studie van de consumtenorganisatie Test-Aankoop dat de prijzen in de winkels zag toenemen met 5,9 procent. De prijs van tomaten is met bijvoorbeeld 31,5 procent gestegen. Deegwaren zijn 30,5 procent duurder geworden.

Besparen op voedingsbudget

Eerder bleek al dat we door de inflatie minder kunnen sparen, maar een studie van Listen op vraag van VIA toont nu aan dat sommige werknemers ook noodgedwongen besparen op het voedingsbudget. Uit dat onderzoek blijkt dat 16 procent van de werknemers minder geld spendeert aan voeding door de economische situatie en de stijgende prijzen.

VIA spreekt van een verontrustend aantal mensen dat op voeding moet besparen. “Statbel berekende dat het op één na grootste deel van het loon naar voeding gaat en de studie van Listen geeft aan dat de Belg net op voeding het minst wil besparen”, merkt de organisatie op in een persbericht.

De organisatie waarschuwt dat gezinnen daardoor voeding van minder kwaliteit kopen. “Dat kan op lange termijn gevolgen hebben voor hun gezondheid en welzijn, want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voeding van goede kwaliteit gezondheidsproblemen voorkomt”, klinkt het.

Waarde maaltijdcheques optrekken

Volgens Sven Marinus, voorzitter van VIA, is het daarom tijd om actie te ondernemen. Hij houdt onder meer een pleidooi om het maximale bedrag van de maaltijdcheques te verhogen. “66 procent van de werkgevers is voorstander van een verhoging van de nominale waarde van maaltijdcheques om in te spelen op de huidige inflatie”, voegt hij eraan toe. “Eén op drie bedrijven wil de waarde van maaltijdcheques optrekken van de huidige 8 euro naar 12 euro per dag. Dit zou de koopkracht voor voeding een onmiddellijke boost geven.”

Voorts toont het onderzoek van VIA aan dat 36 procent van de huishoudens van plan is minder vaak op hotel of restaurant te gaan om geld te besparen. De organisatie spreekt van een nieuwe klap voor de reissector na de coronapandemie. “De kosten van grondstoffen en energie stijgen voor restauranthouders. Hun uitgaven stijgen dus terwijl ze minder klanten ontvangen en de omzet daalt”, aldus Marinus.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.