Hoge inflatie doet spaargeld afnemen

De hoge inflatie knibbelt aan onze koopkracht. Daarom moeten we almaar vaker een beroep doen op ons spaargeld om bijvoorbeeld de energiefactuur te kunnen betalen. Het geld op de gereglementeerde spaarboekjes is in maart afgenomen met 656 miljoen euro naar 300,7 miljard euro, meldt De Tijd op basis van de cijfers van de Nationale Bank van België (NBB).

De Belgische inflatie bedroeg in april 8,3 procent. Daarmee kwam het inflatiecijfer uit op hetzelfde niveau als in maart. De geldontwaarding is niet langer uitsluitend het gevolg van de opgelopen energieprijzen. De prijsstijgingen sijpelen nu door naar tal van andere producten, zoals voeding. Dat voelen we dan ook wanneer we een bezoekje brengen aan de winkel. Uit een vergelijking van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat de prijzen in de supermarkt in één jaar tijd met gemiddeld 5,9 procent zijn gestegen.

Minder spaargeld

Het komt dan ook als geen verrassing dat we vaker moeten terugvallen op ons spaargeld. In totaal stond er in maart 300,7 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes. Dat is een afname van 656 miljoen euro. De Tijd merkt op dat zo’n stevige daling in één maand relatief uitzonderlijk is. In april en juli vorig jaar daalden de spaartegoeden nog meer, maar dat was te wijten aan technische factoren. Denk bijvoorbeeld aan ING die in juli de spaartegoeden plafonneerde op 250.000 euro.

Het goede nieuws is dat velen van ons de afgelopen jaren meer geld hebben kunnen opzijzetten. Door de lockdownperiodes tijdens de coronacrisis konden we veel minder geld spenderen aan allerhande activiteiten, zoals een restaurant- of een cinemabezoek. Dat spaargeld kan nu gebruikt worden om onder meer de opgelopen energiefacturen te betalen.

Lage spaarrente

De NBB verwacht overigens dat het gezinssparen in 2022 daalt naar 12,9 procent van het inkomen. Dat is ongeveer het niveau van voor de pandemie.

Tot op vandaag moet je bij heel wat banken nog altijd tevreden zijn met een minimale spaarrente van 0,11 procent. Sommige banken hebben, naar het voorbeeld van ING, extra beperkingen geïntroduceerd waardoor ze in bepaalde gevallen, zoals het overschrijden van een bepaald plafond, de rente kunnen verlagen naar 0 procent. Dus ook wanneer je je geld op een spaarboekje laat staan, boet je aan koopkracht in.

(fjc)

Meer