Hoe Braziliaanse immigratie-officieren drugskoeriers vatten

Op de luchthaven Guarulhos International Airport van de Braziliaanse stad Sao Paulo werd vorig jaar ongeveer 1,41 ton cocaïne onderschept. De cijfers bevestigen dat Brazilië wereldwijd heel snel één van de belangrijkste draaischijven van de cocaïnetrafiek is geworden.

Die positie is wellicht in belangrijke mate te danken aan de geografische locatie van het land. De drie grootste cocaïne-producenten van de wereld – Colombia, Peru en Bolivia – delen immers met Brazilië een grens. Bovendien biedt Guarulhos, met 6,5 miljoen reizigers per maand de drukste luchthaven van Zuid-Amerika, met het vliegtuig directe verbindingen naar vier continenten. De belangrijkst drugsroutes naar de Verenigde Staten – de grootste cocaïne-consument van de wereld – loopt langs Centraal-Amerika en Mexico. Volgens een rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime is Brazilië echter het belangrijkste vertrekpunt geworden voor de cocaïne-trafieken naar Europa en Afrika. Brazilië is volgens het internationale drugsbureau de voorbije jaren voor de cocaïne-producenten de belangrijkste Zuid-Amerikaanse afzetmarkt geworden. Er wordt echter aan toegevoegd dat de export nog lucratiever kan zijn. Naarmate een langer traject moet worden afgelegd, stijgt immers ook de straatwaarde van de drug. In Zuid-Amerika wordt 12 dollar betaald voor een gram cocaïne, maar in Europa loopt dat op tot 60 dollar. In Australië wordt voor diezelfde hoeveelheid tot 300 dollar betaald.

Sandalen

De douane op Guarulhos is dan ook bijzonder ervaren om verdachte reizigers en bagage te onderscheppen. Rekening houdend met de gekende routes, genieten daarbij onder meer Afrikaanse reizigers een bijzonder aandacht. De aard van de bagage kan eveneens de argwaan van het douanepersoneel wekken. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar harde reiskoffers, die immers de kans bieden om een valse bodem te creëren, waarachter verborgen vakken met voorraden drugs kunnen worden voorzien. Daarnaast kan ook de kleding van de reiziger aanleiding vormen voor een nader onderzoek. De ervaring heeft immers onder meer geleerd dat bepaalde types sandalen vaak worden gebruikt om drugs te verbergen. Verder kunnen echter ook een aantal geneesmiddelen de drugssmokkelaar verraden. Vooral de aanwezigheid van loperamide en bisacodyl in de bagage kunnen verdenkingen doen rijzen. Die producten behoren immers tot de uitrusting van de zogenaamde bolletjesslikker. Het is een courant – maar levensgevaarlijk – gebruik om de drugs door te slikken om de controles te ontwijken. Loperamide is een middel tegen diarree, waarmee gegarandeerd kan worden dat de drugs in het lichaam blijven. Vervolgens moet het laxeermiddel bisacodyl op de plaats van bestemming ervoor zorgen dat de trafikanten de voorraden weer kunnen recupereren. (mah)

Meer