De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is op luttele weken onvrijwillig niet enkele een beroemdheid, maar ook een van de invloedrijkste politici ter wereld geworden. Niet alleen omdat hij president is van een belegerde natie, maar ook omdat hij op magistrale wijze gebruik maakt van sociale media om ononderbroken de aandacht voor zijn land en de situatie waarin het zich bevindt op te eisen.
De Duitse fotografe en beeldstrateeg Anne Hufnagel vat op de Duitse website The Pioneer de 5 pijlers samen die van Zelensky op sociale media een politieke rockster hebben gemaakt, met miljoenen volgers op Twitter, Instagram, Facebook en Telegram.
1. Relevantie
Je thema moet maximale relevantie hebben voor zoveel mogelijk mensen. Wat heeft meer relevantie vandaag dan de oorlog in Oekraïne? De ganse wereld is in de ban van wat in Oekraïne gebeurt en de gevolgen van de Russische invasie belangen ons allen aan. Andere politici, ondernemers en CEO’s van bedrijven hebben het hier moeilijker, omdat wat zij vertellen meestal enkel een welbepaalde niche aanspreekt.
Ook de ondertussen van Twitter verbannen ex-president Donald Trump (32,5 miljoen volgers) was in dat verband relevant. Want, “de man die de codes van de atoomkoffer beheert” is voor iedereen relevant.

2. Geloofwaardigheid
De aandacht die mensen online hebben is – net als hun tijd – begrensd. De vraag die zich stelt is dus: “Waar investeer ik mijn tijd in?” Het antwoord is: “In iets wat me beroert, iets echts”. De geloofwaardigheid van Zelensky staat buiten kijf en is naarmate het conflict verergert enkel toegenomen. Zelensky filmt zichzelf in de straten van Kiev, er bestaat dus geen twijfel over de echtheid van de video’s. Zijn ballade doorheen een desolaat Kiev, met de Britse premier Johnson, waar een zeldzame gewone burger hen aanspreekt… Het zijn beelden die zijn geloofwaardigheid enkel versterken.
3. Actualiteit
Zelensky post meermaals per dag berichten over wat ie doet, wie ie ontmoet en waar hij mee bezig is. “Ik sprak Macron, ik sprak Biden,…” Niemand kan hem qua snelheid kloppen over de communicatie van zijn eigen agenda.

4. Duidelijkheid
Zelensky heeft de gave van de duidelijkheid. Alles wat hij vertelt is door iedereen goed te begrijpen. De manier waarop hij communiceert mag zelfs briljant worden genoemd. Onderstaande tweet is ondertussen al de geschiedenis ingegaan. Toen de Amerikaanse president hem vroeg of hij geëvacueerd moest worden, antwoordde Zelensky: “Ik heb munitie nodig, geen vervoer”.
Zelensky richt zich in het Oekraïens tot zijn landgenoten en gebruikt de juiste woorden “Aan mijn vrije volk”, “Aan de sterke mensen van een onbreekbaar land”, “Moedige Oekraïners van een onoverwinbaar land”, …
Hij richt zich in het Engels tot de wereld en tot de Russische bevolking in het Russisch. Waren zijn boodschappen voor de Russen in een eerste tijd nog vriendelijk, dan is de toon naarmate de oorlog wreder wordt, onmogelijk fout te interpreteren. “We zullen nooit vergeten en nooit vergeven. Nergens zullen jullie rust kennen. Behalve in het graf.”
In onderstaande boodschap vraagt hij aan Russische moeders waarom hun zonen monsters werden?
Wat Zelensky ook erg goed doet is alle wereldleiders bij naam noemen en hen direct betrekken bij zijn tweets.

5. Persoonlijkheid
Mensen willen een echte mens zien, een reëel iemand, geen influencer die met allerlei verkooptrucs zich beter voordoet dan hij is. Hij haalt zijn eigen joodse roots aan, wanneer hij door Poetin als een nazi wordt weggezet. Hij vertelt hoe zijn grootvader als kolonel van het Sovjetleger in Oekraïne sneuvelde. Zijn woorden hebben impact. De vertaler van het Europees Parlement is zo onder de indruk van wat Zelensky vertelt, dat hij tot tranen toe bewogen is bij de simultaanvertaling.
We zoeken mensen die ons beroeren, die zaken zeggen waar we ons mee kunnen vereenzelvigen of ons goed doen voelen. Een andere persoonlijkheid in dat verband is Elon Musk, die de ene dag kan protesteren tegen de vaccinatieplicht in Canada, om de volgende dag aan te kondigen dat zijn zending Starlinks in Oekraïne is aangekomen. Waarna hij plots te zien is op de computer van Zelensky, met wie hij een videocall houdt. Hoeveel CEO’s kunnen zaken op Twitter posten, zonder rekening te houden met wat dat voor de beurskoers van hun bedrijf of voor hun carrière betekent?
Ook Zelensky neemt geen blad voor de mond. Alles wat hij zegt, voelt echt aan. Door zichzelf te filmen en ons een ongewoon beeld van de oorlog te geven, blijft Zelensky steeds opnieuw in ons achterhoofd zitten.
Conclusie
“Social media is an equalizer of power”, besluit Hufnagel. Een absolute waarheid in Zelensky’s geval. De Russische grootmacht van dictator Poetin wordt op sociale media volledig afgetroefd door het in verhouding kleine Oekraïne van Volodymyr Zelensky, die dankzij bovenstaande 5 pijlers de verhoudingen volledig op hun kop heeft gezet.
(lb)