De Franse producent van luxegoederen LVMH was maandag voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 500 miljard dollar waard, een primeur voor een Europees concern.
Het succes van LVMH: schaarste is de sleutel tot irrationele prijzen en winstmarges

Waarom is dit belangrijk?
Bedrijven zijn ofwel aanbodbeperkt (zeldzame aardmetalen, 1945 Château Mouton wijn, Patek Philippe, Hermès-handtassen, enz.) ofwel vraagbeperkt (al de rest). Het zijn de bedrijven die produceren wat mensen willen, eerder dan wat mensen nodig hebben die fortuinen maken. Want schaarste is de sleutel tot irrationele prijzen. Hermès zou meer Birkin-handtassen kunnen produceren, maar doet dat niet.
In het nieuws. Met een waarde van 500 miljard eist het Franse luxeconcern LVMH zijn plaats in de top 10 van de globale aandelenmarkt op. Daar vertoeft het in het gezelschap van kleppers als Tesla (505 miljard dollar) en Meta (ex-Facebook) (542 miljard dollar).
- Bernard Arnault, de CEO van LVMH, is ondertussen ook de rijkste man ter wereld. Rijker dan Warren Buffett en Mark Zuckerberg samen.
- Arnault maakt geen auto’s, noch raketten of software – hij maakt handtassen.
- Vandaag telt zijn conglomeraat ruim 5.500 winkels en 75 luxemerken in diverse sectoren als champagne, wijn, horloges en juwelen.
- LVMH controleert de meest prestigieuze luxemerken ter wereld, van Tiffany & Co. tot Christian Dior en Louis Vuitton.
- Arnault en zijn familie bezitten ongeveer 48 procent van de aandelen in het bedrijf, met 64 procent van de stemrechten.
Zaken die mensen willen, geen zaken die ze nodig hebben
- Deze Fransman heeft zijn fortuin niet gemaakt door dingen te verkopen die mensen nodig hebben, maar dingen die ze willen hebben.
- Arnault zou meer handtassen kunnen produceren maar doet dit niet.
- Bedrijven die het aanbod kunstmatig kunnen beperken (Apple, Louis Vuitton, Patek Philippe, …) moeten slechts op een knop duwen om meer inkomsten te genereren wanneer ze dat willen.
- Wie daarin twijfelt, krijgt hier het bewijs: Franse luxegoederen (Kering + L’Oréal + Hermès + LVMH = KOHL) waren 15 jaar geleden goed voor 8 procent van de beurswaarde van de Franse beursindex CAC40. Vandaag is dat 40 procent.