Het nieuwe kartel tussen Open Vld en cd&v in Kortrijk zindert na

Het nieuwe kartel tussen Open Vld en cd&v in Kortrijk zindert na
Vincent Van Quickenborne (Open Vld) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Na de aankondiging dat Open Vld en cd&v in Kortrijk samen naar de kiezer trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen, blijft een grote vraag onbeantwoord: wie wordt lijsttrekker?

  • Op één dag verraste Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vriend en vijand, door plots met die oude vijand in zee te gaan, voor oktober. De liberalen en katholieken vormen in Kortrijk immers een stadslijst voor 2024.
  • De grote vraag die tot vandaag blijft zweven rond die nieuwe stadslijst: wie trekt straks? Want hoewel dat een uitgemaakte zaak leek, met Van Quickenborne als de grote leider en ceremoniemeester bij de persconferentie, is dat 24 uur later toch al veel minder het geval. 
  • Het is glashelder dat cd&v veel liever de populaire ex-burgemeester Ruth Vandenberghe als kopvrouw zou willen. Niet toevallig komt zij oorspronkelijk uit de cd&v-stal: zij was jarenlang medewerker van Stefaan De Clerck (cd&v), die gisteren openlijk uithaalde naar het kartel en naar Van Quickenborne persoonlijk. Daarover zei hij dat die “de integriteit miste” om kopman te kunnen zijn, wat “niet te rijmen valt met de waarden van cd&v.”
  • Ook cd&v-voorzitter Mahdi roerde zich op dat vlak: “Er is wat onduidelijkheid over wie de lijst gaat trekken. Het is belangrijk dat de ploeg dat op de juiste manier aanpakt”, zo stelde hij. De bedoeling zou zijn pas na de nationale verkiezingen van juni uit te klaren wie het kopmanschap pakt. Uit peilingen bleek al dat Vandenberghe populairder is in Kortrijk dan Van Quickenborne.
  • Tegelijk voelt het voor cd&v ook bitter, dat de partij niet de eerste keuze was: eerst bood Van Quickenborne zo’n kartel ook aan bij zijn huidige coalitiepartners Vooruit en N-VA. Die wezen dat voorstel af.
  • “Van Quickenborne stelde op 7 mei van vorig jaar voor om verder samen te werken met de drie coalitiepartners. Begin dit jaar klonk het weer anders: hij wilde dat we met de drie partijen op zijn lijst zouden staan. De grote motivatie was zijn vrees om de verkiezingen te verliezen. ‘Ik wil de grootste blijven’ was samengevat het programma van die lijst. Wij vonden dat toch wel mager als politiek project voor een stad die vooruit moet gaan. We zien overigens weinig grensverleggende dingen in zijn nieuw project”, zo reageerde lokale Vooruit-kopman Maxim Veys.
  • “Angst is zelden een goede raadgever. Noch de angst van cd&v voor een implosie, noch de angst van Van Quickenborne om de rekening van Vivaldi te krijgen. De voorbije jaren stonden beiden elkaar naar het leven. Nu pretenderen ze elkaar te vinden in een positief project. Ik vraag me af of de Kortrijkzaan dit gelooft”, haalde ook Axel Ronse (N-VA), de lokale lijsttrekker, uit naar zijn huidige burgemeester.
  • De meest bizarre rol van allemaal was tenslotte weggelegd voor Felix De Clerck (cd&v), nochtans de directeur Communicatie van cd&v nationaal. Terwijl vader De Clerck heel het kartel en met name de persoon van Van Quickenborne publiek afbrandde, dook die op onder de toekomstige kandidaten van de kartellijst. Maar toen hem de vraag gesteld werd van VRT-journalist Johny Vansevenant “of dit in samenspraak was met zijn vader”, liet De Clerck helemaal de communicatie aan de lokale cd&v-voorzitster Hannelore Vanhoenacker. 
  • “Ik wil daar vanuit de partij op antwoorden, zaterdag was er een partijraad waar iedereen was, ook de vader van Felix. Het is duidelijk dat hij supporter is voor het huidige project, omdat de nieuwe generatie klaar staat”, zo brieste die. Pijnlijk was de follow-up-vraag of Felix “dan zelf ook iets mocht zeggen?”, waarop die schaapachtig “alles beaamde wat Hannelore zei”. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.