Na een korte dip rallyt cryptomunt bitcoin als nooit tevoren. Het plafond van 37.000 dollar ging er donderdag aan. Is bitcoin duurzaam, een nieuwe goudstandaard? Het Lindy-effect kan ons iets leren.
De vraag op elke bitcoinbelegger zijn lippen: is dit een bubbel of een duurzame belegging? We zouden ons brood verdienen als Nostradamus mochten we dat zeker weten, maar er zijn wel enkele theorieën die ons op weg kunnen helpen. Een daarvan is het Lindy-effect of de wet van Lindy.
Wat is de wet van Lindy?
De wet van Lindy, genoemd naar een bar waar die volgens de overlevering is uitgetekend, geldt voor alle goederen die niet kunnen bederven. Van die goederen zegt de wet van Lindy dat, hoe langer ze bestaan, hoe hoger hun levensduur wordt.
Te moeilijk? We leggen het even uit met een voorbeeld. De Chinese muur, bijvoorbeeld. Het feit dat die momenteel nog bestaat, is indrukwekkend. Maar we verwachten niet dat de muur plots stopt met bestaan. Hoe langer een object er is, hoe ouder we verwachten dat het wordt.
Bitcoin, de nieuwe goudstandaard? Niet direct
Hetzelfde geldt voor economische zekerheden, zoals goud. Goud wordt al ettelijke eeuwen gebruikt als ruilmiddel of waardestandaard. Omdat dat al eeuwenlang zo is, wordt de kans erg klein dat een concurrent die positie afneemt.
Natuurlijk is de wet van Lindy niet zaligmakend. Het internet is bijvoorbeeld een disruptor die allerlei media onderuit haalde. Toch valt de link met bitcoin eenvoudig te leggen.
Want hoe langer bitcoin bestaat en relatief stabiel blijft, of in stijgende lijn zit, hoe groter de kans dat bitcoin een goede langetermijninvestering blijkt te zijn.
Wat met de volatiliteit dan?
Kort na piek van 20.000 dollar in 2017 was het dus moeilijk om het argument hard te maken dat bitcoin een blijver was. Aangezien de cryptomunt wel recupereerde van die slag en bijvoorbeeld nog nooit gehackt is, kunnen we nu op iets langere termijn denken.
Grote investeerders pompten intussen ettelijke miljarden in bitcoin, wat de cryptomunt meer geloofwaardheid biedt en de levensduur sowieso verlengt.
Elf jaar jong
Dit weekend vierde bitcoin daarbij ook al zijn elfde verjaardag. Volgens de wet van Lindy is het dus waarschijnlijk dat bitcoin er nog een tijdje bijdoet. Al wil dat ook meteen zeggen dat de munt goud nog niet meteen zal voorbijsnellen als waardestandaard. Intussen bijtelt bitcoin wel verder aan zijn reputatie en blijft de opwaartse trend voortbestaan. Want bitcoin viel na een piekweekend met meer dan 17 procent, maar op vijf jaar tijd bekeken verdertigvoudigde de prijs.
Op het moment van schrijven was bitcoin 37.927 dollar waard.
Lees ook: