Bitcoin viert elfde verjaardag met recordprijs

Op 3 januari viert cryptomunt bitcoin zijn elfde verjaardag. Op die datum in 2009 is het eerste block van de blockchain gemined. Bitcoin is momenteel meer dan 34.000 dollar per stuk waard.

Zet het in uw verjaardagskalender: bitcoin blaast op 3 januari 2021 maar liefst 11 kaarsjes uit. Het tiende jaar van de grootste cryptomunt was meteen eentje met veel glans eraan, het elfde jaar zou wel eens de officiële volwassenheid kunnen inluiden.

Wat is bitcoin?

Bitcoin, een cryptomunt, bestaat grotendeels uit kleine blokjes software, blocks, die de transacties en nieuwe bitcoin vastleggen in een soort digitaal en gedecenraliseerd grootboek. Het eerste block, het genesis-block, werd gemined, geboren zo u wil, op 3 januari 2009. Voor elk gemined block krijgt u een beloning, dat was toen 50 bitcoin.

Om even aan te tonen hoe groot bitcoin is geworden: vandaag is 50 bitcoin meer dan 1,7 miljoen dollar waard, of 1,4 miljoen euro. Dat is ooit anders geweest, 2020 zou wel degelijk het kantelpunt voor de digitale munt kunnen zijn.

Waarom is bitcoin zo populair?

Bitcoin kent al jaren een schare trouwe fans. Dat is niet onlogisch. Het is een decentraal systeem en heeft daarom een anarchistische reputatie. De munt ving veel bijval bij internetpioniers, zoals Twitter-oprichter Jack Dorsey, die het vrije internet, wars van overheden, hoog in het vaandel dragen. Crypto, bitcoin bij uitstek, moest de nieuwe neutrale munt worden.

De crypto-industrie professionaliseerde op korte tijd. Cryptomunten zijn niet moeilijk te begrijpen, maar het vraagt enige knowhow. Wie die kennis had en er ook hardware aan kon koppelen om cryptomunten te minen, kon er munt uitslaan.

Bitcoinbubbel: de erfenis van 2017

In 2017 leidde dat tot een ware cryptohype. Bitcoin was kort 20.000 dollar waard, maar stortte bij de aanvang van 2018 in. Een nieuwe bubbel gesponsord door Silicon Valley? Daar leek het even op. Maar na de val bleef bitcoin gestaag groeien. Het aantal nieuwe cryptomunten schoot als paddestoelen uit de grond. En de bedrijfswereld snuffelde voorzichtig aan blockchain, de onderliggende software, als manier om sneller zaken te doen. Onderhuids zoemde crypto dus lustig door. Blockchain, digital ledgers en digitale contracten: van Starbucks tot Morgan Stanley was ermee bezig.

Waarom is bitcoin plots weer zo populair?

In 2020 ging het balletje dan opnieuw aan het rollen. De bitcoin halving was een feit, met korte run op bitcoin als gevolg. PayPal kondigde aan dat het betalingen met bitcoin zou toestaan. Steeds meer grote investeerders stonden traden in bitcoin toe. En dan was er natuurlijk ook nog Grayscale, de gespecialiseerde bitcoin-investeerder die bijna een miljard dollar in het cryptolaatje schoof.

Met andere woorden: bitcoin vond voet aan grond bij de institutionele investeerders. De coronacrisis deed de traditionele markten tijdelijk instorten, maar bitcoin floreerde. En toen brak dat magische plafond van de 20.000 dollar.

Hoeveel zal bitcoin nog stijgen?

Sindsdien schijnt the sky is the limit te gelden voor bitcoin. Op enkele weken tijd ging ook het plafond van de 30.000 dollar eraan. Op het moment van schrijven is een cryptomunt van bitcoin maar liefst 34.400 dollar waard. Had u het in 2009 geweten ….

Blijft de vraag of de rally blijft duren. Daar heeft natuurlijk niemand een antwoord op. Believers zoals de Winklevoss-broertjes stellen dat bitcoin tot 500.000 dollar per stuk waard kan worden, maar de angst voor de val blijft, na het debacle in 2018, natuurlijk bestaan. Spannend is het alvast wel.

Lees ook:

Meer