Het leger grijpt de macht in Burkina Faso

Het leger van Burkina Faso heeft maandag op televisie aangekondigd dat het de macht over het land heeft gegrepen. Roch Marc Christian Kaboré is afgezet als president van het West-Afrikaanse land.

Maandagochtend lieten bronnen aan France 24 weten dat Kaboré werd vastgehouden in een militair kamp. Intussen heeft het leger bevestigd dat het de president heeft afgezet. Daarnaast zijn ook de regering en het parlement ontbonden en zijn alle grenzen gesloten. Er is nog niet veel geweten over hoe het nu gesteld is met de president. In de vooravond meldde zijn partij wel een verijdelde moordpoging op de president.

Verklaring op tv

Kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba nam niet zelf het woord tijdens de toespraak op de televisie. Een officier las een brief voor die door de kolonel was geschreven. “Binnen een redelijke termijn, na overleg met de krachten in de samenleving, zal een tijdslijn voorgesteld worden voor een terugkeer naar de grondwettelijke orde”, klonk het.

De officier zei wel dat de machtsovername zonder geweld was gebeurd en dat de arrestanten zich op een beveiligde plaats bevonden. De verklaring gebeurde in naam van de “Mouvement patriotique pour la sauvegarde et la restauration” (MPSR). In diezelfde verklaring uitte de officier ook het ongenoegen van de organisatie over de verslechterde veiligheidssituatie in het land en het onvermogen van Kaboré om de natie te verenigen en effectief te reageren op de uitdagingen waarmee Burkina Faso wordt geconfronteerd.

Schietpartijen

De afgelopen dagen was er heel wat verwarring in de hoofdstad Ouagadougou, waar zondag schietpartijen uitbraken in legerkampen. De soldaten eisten meer steun voor hun strijd tegen islamistische militanten.

Nog voor de tv-uitzending van het leger hadden de Afrikaanse Unie en het West Afrikaanse blok ECOWAS de couppoging van de militairen al veroordeeld. Ze benadrukten daarbij dat het leger verantwoordelijk is voor de veiligheid van Kaboré.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.