“President Burkina Faso gearresteerd door muitende soldaten”

De president van Burkina Faso, Roch Kaboré, is maandag door muitende soldaten vastgehouden in een militair kamp, zo hebben bronnen aan France 24 verteld.

Soldaten zijn zondag in verschillende kazernes in Burkina Faso in opstand gekomen. Ze eisen het vertrek van de legerleiders en “passende middelen” om de jihadisten te bestrijden.

Demonstranten steunden de muiters en richtten geïmproviseerde wegversperringen op in de hoofdstad Ouagadougou, voordat ze door de politie werden uiteengedreven, bericht AFP.

Schoten bij residentie president

Volgens de regering zou er geen sprake zijn van een staatsgreep. Toch zouden er zondag schoten zijn gehoord bij de residentie van president Kaboré. Getuigen meldden dat ze een helikopter zagen boven het huis van de president.

Maandag zouden militairen ook stelling hebben genomen voor het hoofdkwartier van de nationale televisie van Burkina Faso, meldt Euronews. Het is niet duidelijk of ze de Radio Télévision Burkinabè (RTB) wilden overnemen, dan wel of het soldaten betrof die loyaal waren aan de regering en gestuurd waren om de zender te beveiligen.

Sinds 2015 wordt Burkina Faso geteisterd door acties van moslimextremisten, waaronder aanhangers van IS en Al Qaida.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.