Het land dat zweert bij elektrische wagens

Het Noorse wagenpark bestaat voor 20 procent uit elektrische voertuigen. Drie jaar geleden was dat “slechts” 10 procent. Als we naar de nieuwe registraties kijken, loopt dat cijfer zelfs op tot 80 procent. Daarmee is Noorwegen het land met het hoogste aandeel elektrische voertuigen ter wereld.

Waarom is dit belangrijk?

Tegen 2035 zal Europa voertuigen met een verbrandingsmotor verbieden om koolstofneutraal te worden. Daarom bieden sommige regeringen belastingvoordelen voor de aankoop van nieuwe elektrische voertuigen. In Noorwegen is het duidelijk dat zo'n beleid een grote impact heeft op het wagenpark.

In het nieuws: Noorwegen is het land met het hoogste percentage elektrische voertuigen ter wereld.

  • Sinds dit jaar is één op de vijf auto’s op de Noorse wegen elektrisch. Dat aandeel is in minder dan drie jaar tijd verdubbeld, maakte de Noorse vereniging voor elektrische voertuigen maandag bekend.
  • “De sneeuwbal gaat steeds sneller rollen en er komen steeds meer goede elektrische auto’s bij op de wegen in Noorwegen”, aldus Christina Bu, secretaris-generaal van de vereniging, op hun website.
  • Elektrische auto’s zijn nu goed voor bijna 80 procent van de nieuwe registraties in Noorwegen.
  • De vereniging streeft ernaar dat tegen 2024 30 procent van de voertuigen elektrisch is.
  • Ter vergelijking: in België bestaat dit jaar zo’n 7,5 procent van het wagenpark uit elektrische voertuigen. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

De gevolgen: Door de toenemende interesse in elektrische voertuigen veranderde de Noorse regering haar beleid om de financiering van dergelijke auto’s te ondersteunen. Geconfronteerd met de toename van het aantal elektrische voertuigen en de enorme druk op de overheidsfinanciën die daar het gevolg van is, zijn de Noorse autoriteiten begonnen bepaalde voordelen in te trekken.

  • Zo is er nu nog sprake van een btw-vrijstelling (25 procent) wanneer iemand een elektrische wagen koopt. Vanaf 1 januari 2023 geldt deze vrijstelling alleen voor nieuwe elektrische voertuigen met een maximale aankoopprijs van 500.000 kronen (47.590 euro).
  • Daarom zal deze nieuwe vrijstelling een impact hebben op high-end elektrische auto’s zoals Tesla of Mercedes.

(ns/lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.