“Het is game over voor Chinese aandelen die op de Amerikaanse beurs noteren”

David Loevinger, managing director bij de vermogensbeheerder TCW Group, is ervan overtuigd dat binnen dit en drie jaar alle Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurs zullen verdwenen zijn. “Door de oplopende spanningen tussen China en de VS zullen de Chinese bedrijven een voorkeur geven aan een beursnotering in Hongkong of Shanghai”, zei hij in een interview met CNBC.

De Chinese taxi-app Didi liet begin deze maand weten dat het de Amerikaanse beurs verlaat. Het bedrijf kiest nu voluit voor een beursnotering in Hongkong. Enkele bronnen van Reuters lieten toen weten dat Chinese toezichthouders Didi onder druk hebben gezet om een plan te bedenken om de notering op de New York Stock Exchange te schrappen vanwege zorgen over de gegevensbeveiliging.

Dual listing

Volgens Loevinger zullen er de komende jaren nog veel Chinese bedrijven in de voetsporen van Didi treden. “Ik ben ervan overtuigd dat het voor de Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs verhandeld worden game over is”, zei hij aan CNBC.

Sommige grote Chinese bedrijven hebben intussen al de voorkeur gegeven aan een notering op zowel de Amerikaanse als de Hongkongse beurs, een zogeheten dual listing. Enkele in het oog springende namen zijn e-commercegigant Alibaba, zijn rivaal JD.com, zoekmachinegigant Baidu, gamingbedrijf NetEase en socialemediagigant Weibo.

Inzage Chinese bedrijfsgegevens

De spanningen tussen China en de Verenigde Staten liggen aan de basis van die tendens. China is er als de dood voor dat de VS inzage krijgen in de gegevens van Chinese bedrijven. Ondertussen heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) deze maand de laatste hand gelegd aan regels ter uitvoering van een wet die de markttoezichthouder de mogelijkheid biedt buitenlandse bedrijven met een beursnotering in de VS de handel te ontzeggen indien ze de toezichthouders geen inzage geven in de bedrijfsgegevens.

De wet werd in 2020 aangenomen nadat Chinese toezichthouders herhaaldelijk verzoeken van de Public Company Accounting Oversight Board hadden afgewezen om de audits te inspecteren van Chinese ondernemingen die op de Amerikaanse beurs noteren.

Loevinger verwacht niet dat de spanningen tussen beide landen plotsklaps zullen verdwijnen. “Dit gaan we de komende jaren niet opgelost krijgen”, aldus de managing director. “De realiteit is dus, denk ik, dat tegen 2024 de meeste Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs verhandeld worden afscheid zullen nemen van hun Amerikaanse beursnotering. De meeste zullen terugkeren naar Hongkong of Shanghai.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20