Het IMF heeft een serieus probleem met stablecoin Tether: “Mogelijk besmettingsgevaar voor globaal financieel systeem”

Er moet een regulering komen waardoor cryptobeleggers beter begrijpen hoe stablecoins ondersteund worden. Daardoor kan een opstapelende schuldenberg tijdens een financiële crisis vermeden worden. Dat bepleit het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF ziet cryptomunten op dit moment niet als een risico voor het globale financiële systeem, hoewel sommigen van hen ironisch genoeg wel ontworpen zijn om dat systeem ooit te vervangen. Waar het IMF zich wel zorgen om maakt, is de groeiende marktwaarde van stablecoins en vooral hoe de prijs van zo’n munt ondersteund wordt.

Stablecoins zijn crypto die nauwgezet de koers van fiatmunten, zoals de dollar of de euro, volgen. Ze worden met fiatgeld aangekocht en ingewisseld op cryptobeurzen voor digitale munten of andere cryptodiensten. Tether (USDT), een stablecoin van de dollar, kent op het moment van schrijven een marktwaarde van 68,7 miljard dollar.

De stablecoins, die voor vele investeerders de ruggengraat voor cryptobeleggen vormen, worden steeds vaker in het vizier genomen door regelgevers en andere instituten. In zijn jaarlijks Global Financial Stability Report schreef het IMF deze maand dat Tether geen “systematische bedreiging” vormt voor het internationale financiële systeem. Maar risico’s van het gebruik van de stablecoin moeten “nauwlettend gevolgd” worden. Er moeten “globale standaarden” komen voor dergelijke digitale activa om een “besmettingsgevaar” van verschillende markten tegen te houden, meent het IMF.

Waarom zijn Tether en andere stablecoins volgens het IMF zo “gevaarlijk”?

In het rapport staat te lezen dat stablecoins een mogelijk risico voor markten vormen omdat ze in verschillende regio’s van de wereld telkens anders gereguleerd zijn (of helemaal niet). De totale marktwaarde van stablecoins is op een jaar tijd, mede dankzij de beursboom en Covid-stimuluspakketten, uitgegroeid van 20 naar meer dan 120 miljard dollar.

Door de uitdijende marktwaarde zouden die verschillen in lokale regulering en de zwakke plekken van stablecoins steeds meer gevolgen dragen, redeneert het IMF. Het eerste van die problemen benoemt de internationale instelling als “slechte openbaarmaking”. Volgens het IMF is het niet altijd duidelijk hoe de prijs van een Tether wordt gesteund.

De ontwikkelaars van Tether hielden inderdaad jaren vol dat elk van hun munten wordt gesteund door een dollar op de bank. Dat bleek achteraf niet waar te zijn. Volgens een auditor van de Kaaimaneilanden, waar de bank van Tether zou gevestigd zijn, bestaan de reserves van het cryptobedrijf feitelijk uit verhandelbare waardepapieren; een soort schuld.

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, zei ooit tegen het Congres dat zo’n handelspapieren eigenlijk geen garantie voor liquiditeit zijn. Vooral in tijden van een financiële crisis zou het bijzonder riskant zijn om te leunen op zo’n effecten. Powell merkte ook op dat stablecoins beter gereguleerd moeten worden.

Wat stelt het IMF voor?

Het IMF denkt dat stablecoins in moeilijke financiële tijden het slachtoffer van massale verkopen kunnen zijn, wat gevolgen kan hebben voor het gehele globale financiële systeem vanwege de enorme marktwaarde. Om dat argument kracht bij te zetten, verwijst het IMF naar het fiasco rond de gefaalde lancering van stablecoin IRON, die in juni in elkaar zakte, samen met een grote investering van bekend cryptostier Mark Cuban. Deze zogenoemde “bankruns” kunnen leiden tot de massale verkoop van handelspapier die de reserves van Tether vormen, wat dan weer kan leiden tot een tekort aan liquiditeit, waardoor mensen geld kunnen verliezen.

Hoewel individuen het eerst getroffen zullen worden, heeft het stablecoinsysteem nog geen impact gehad op de huidige financiële orde, stipt het IMF aan. Maar dat kan elk moment veranderen, zeker wanneer er te veel crypto wordt aangekocht op eenzelfde cryptobeurs, denkt het IMF. Druk op zo’n cryptobeurs of schadelijke hack kunnen het stablecoinnetwerk wel eens als een kaartenhuisje laten instorten, denkt de internationale instelling.

Het IMF denkt echter niet aan een te strenge regulering van of verbod op stablecoins. De organisatie wil dat regelgevers stablecoins beter onderzoeken en een regulering uitdenken die ervoor kan zorgen dan investeerders exact weten hoe hun coins worden ondersteund.

“Als je kijkt naar de marktkapitalisatie van stablecoins, zie je dat ze bestaan uit enkele van de grootste offshore geldmarktfondsen. Het zijn zeker geen kleine vissen”, besluit IMF-directeur voor geldmarkten Tobias Adrian.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.