Het gevecht tegen Celsius: wijngaarden liggen tot drie weken voor op groeischema

We schreven al dat de Europese wijngaarden veel te vroeg aan het puberen zijn. Door de relatief warme winter – in sommige regio’s zelfs de meest milde in 120 jaar! – liggen de druivenranken twee tot drie weken voor op hun normale groeischema.

Dat heeft natuurlijk als groot risico dat in deze fragiele fase de knop- en bloemzetting letterlijk kan ‘bevroren’ worden en dus een serieuze knip in het uiteindelijke oogstvolume, of zelfs de kwaliteit, kan zetten. Chablis, Bordeaux, de Loire-vallei, de Hérault, Champagne: overal houdt men de adem in. Net zoals onze eigen fruittelers er in België nu ook van wakker liggen.

Alles zal afhangen hoe ‘Madame Metéo’ zich de komende één tot twee maanden ontwikkelt

De voorbije week werd onze voorspelling helaas bewaarheid. In Champagne bijvoorbeeld werden eind maart de eerste ‘débourrements‘ (het uitbotten van de bladknoppen, waarbij ook de eerste blaadjes van de wijnstok verschijnen) van de chardonnay geregistreerd, terwijl volgende week ook hetzelfde effect bij de pinots noirs en pinots meuniers zal volgen. Kortom, tot drie weken voor op het meerjarig gemiddelde.

Het feit dat momenteel de voorspelde (nacht)temperaturen er soms duidelijk zullen duikelen tot -4°C, remt deze groeivoorsprong misschien een beetje af, maar kan eveneens in percelen die deze fase reeds hadden ingezet nog serieuze schade berokkenen.

Uiteraard nog giswerk, want of deze voorsprong ook betekent dat men in deze appellaties al op 15 augustus moet beginnen plukken, is momenteel nog te vroeg voor een verdict. Alles zal afhangen hoe ‘Madame Metéo’ zich de komende één tot twee maanden ontwikkelt.

De ‘bougies‘ branden

wijngaarden warm houden tijdens de koude nachten

Maar ook in andere Franse appellaties kijkt men met argusogen naar de ‘gel’ en voorjaarsvorst.

In de Loire, en vooral het Pays Nantais waaronder Muscadet, staan al nachten de vuurpotten (de zogeheten ‘bougies‘) te branden om de temperatuur in de wijngaarden op te drijven. Voorlopig spreekt men er nog van ‘pas de dégâts significatifs‘, maar de volgende weken kondigen zich er ’s nachts heel kil aan en spreekt men er van ‘une phase à haut risque‘.

En dan is er de Bordelais, waar de weergoden helemaal grillig te werk gaan. Voor dit seizoen vrij warme, zonnige dagen, maar afgewisseld met sneeuwbuien en vorst tot -2,5 à -5°C.

April vormt een nog heel kwetsbare fase voor de wijngaard als de vorst blijft bijten

Ook hier liggen de ‘knoppen’ van de wijnranken zo’n vijftien dagen vooruit op hun normale groeiparcours. Afhankelijk van de variëteit ofwel nog in het ‘wolstadium’, ofwel reeds met de eerste blaadjes die tevoorschijnkomen. Alhoewel ook hier voorlopig nog geen grote volumeschade werd gemeld, is waakzaamheid geboden en worden de druivenranken er ’s nachts via allerlei beschermingssystemen à volonté ‘verwarmd’.

April vormt een nog heel kwetsbare fase voor de wijngaard als de vorst blijft bijten. Alle wijnmakers in en rond Bordeaux herinneren zich immers de 27ste en 28ste april 2017, toen tot 40% van de potentiële oogst door de koudegolf verloren ging.

Iedereen bidt dat eenzelfde scenario ditmaal niet in de Bordelaise wijngaard wordt geschreven, een regio die al genoeg andere (commerciële) katjes te geselen heeft.

8AM Wijn Insider
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.