Het gevecht om wie ‘de goed nieuws show’ mag leiden, is nu volop begonnen

Wat nu op het spel staat in de Wetstraat, is van cruciaal electoraal belang, zo schat een pak volk het in: wie kan de vruchten plukken, na meer dan een jaar ellende, van de coronacrisis? Het is zeker dat Vandenbroucke hét gezicht is geworden van diegenen die tijdens de pandemie een ernstige, strenge leider zochten. Maar wie wordt het boegbeeld dat het succes en plezier van de versoepeling mag opeisen?

 • Het leidt alvast geen twijfel dat de premier zelf die eer wil opeisen. Want wat afgelopen weekend gebeurde was toch wat ongezien in de Wetstraat: de premier negeerde doodleuk zijn eigen voorstel, een evenementenkalender die donderdag op de Kern was beland. Daarin staat onder meer:
  • Vanaf 1 juni: Indoor events met maximum 200 mensen, iedereen zittend en met mondmasker en sociale afstand. Outdoor maximum 500 mensen, met mondmasker en afstand.
  • Vanaf 1 juli: Indoor events tot maximum 1.000 mensen, niet meer zittend, wel mondmaskers en afstand. Outdoor zou dan tot 2.500 personen kunnen, met mondmasker en op afstand.
  • Vanaf 1 augustus: Indoor maximum 2.000 mensen met mondmasker en op afstand. Outdoor een plafond van 10.000 mensen, met modaliteiten voor mensen met een vaccinatiecertificaat of een negatieve test de jongste 72 uur.
 • Opvallend die donderdag: Vooruit drong er via Vandenbroucke op aan ‘toch iets te doen om eind augustus festivals zoals Pukkelpop mogelijk te maken’. De socialisten zetten dus de deur open voor festivals. En Vandenbroucke was gepland voor de Zevende Dag, op zondag, om daar die boodschap te gaan zetten.
 • Tegelijk kreeg de federale regering het ‘Plan van de vrijheid’ – een beetje pesterig PVV gedoopt, uitgerekend de oude naam van Open Vld – van de Vlaamse regering op het bord. En dat ging toch wat verder dan de federale plannen en ook dan de adviezen van de experten, verzameld in de Gems-adviesgroep. Zo was ook daar sprake van events tot 10.000 mensen vanaf augustus en lagen vooral de cijfers voor indoor iets hoger. Vooral vanaf augustus leek de Vlaamse regering zowat alle grote beperkingen op te heffen.
 • Na een overleg zondagmorgen tussen de Vlaamse regering en De Croo, besliste deze laatste volop gas te geven. De premier was duidelijk niet van plan zich de kaas van tussen zijn brood te laten eten: hij moest en zou als eerste communiceren. En plots werden dus de festivals vanaf augustus in de markt gezet: die zouden kunnen doorgaan, volgens de premier.
 • Zowel voor Jan Jambon (N-VA), die om 13 uur op VTM gepland was, als voor Vandenbroucke op de VRT om 11 uur, was het even slikken: zij werden opzij geduwd door de premier, die sneller met zijn communicatie kwam.
 • Hoe het nu concreet zal aflopen met de festivals, is nog niet duidelijk: plafonds tot 10.000 lijken te gelden, maar vooral met de vraag of er een coronacertificaat aan te pas zal komen. Dat moet op Europees niveau ingevoerd worden, liefst tegen de zomer, zodat het toerisme weer zo veel mogelijk op gang kan komen: er is een immense druk van de Zuid-Europese landen om dit zo snel mogelijk te regelen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20