Russische gastoevoer naar Europa wordt volledig hervat “op één voorwaarde”

Europese landen mogen verwachten dat de Nord Stream 1-pijpleiding, na een onderbreking van 10 dagen, op z’n minst gedeeltelijk weer in gebruik zal worden genomen. Dat melden Russische bronnen van persagentschap Reuters. Of de volumes gasstromen naar Europa weer op hun oude niveau komen, hangt van de levering af van een belangrijk onderdeel, zegt dan weer Poetin.

Waarom is dit belangrijk?

Via de pijplijn wordt meer dan een derde van de Russische aardgasexport aan Europa geleverd.

Er is nog niets officieel, maar volgens twee Russische bronnen van persagentschap Reuters, die dicht bij het project staan, zou Rusland op donderdag de gasleveringen via Nord Stream 1 weer gaan hervatten – zoals gepland.

Volumeniveaus van voor de werkzaamheden

De pijpleiding werd op 11 juli voor onderhoudswerkzaamheden stilgelegd, nadat Rusland al op drastische wijze de gasleveringen had teruggeschroefd. Dat laatste gaf de Europese landen, met name Duitsland, reden tot bezorgdheid. De gasleiding zou in principe op donderdag 21 juli weer worden opgestart, maar daarover hadden velen hun twijfels geuit.

Een heropstart zou dus goed nieuws zijn, al valt het allemaal nog te bezien. Een mogelijke hervatting van de Nord Stream-activiteiten betekent niet dat Rusland besloten heeft het spel eerlijk te spelen; het heeft al eerder zijn energieleveringen als politiek wapen ingezet en kan dat zomaar opnieuw doen.

Verwacht wordt dat de leveringspercentages sowieso lager zullen zijn dan de maximumcapaciteit. De volumes aan Russische gasleveringen zouden ongeveer even hoog zijn als vóór de onderhoudswerkzaamheden. “Zij (Gazprom) zullen terugkeren naar de niveaus van vóór 11 juli”, zei een van de bronnen over de verwachte gasvolumes tegen Reuters.

Turbine

Volgens de officiële versie van het Kremlin zijn de leveringen via de pijpleiding in juni met 40 procent niet voor geopolitieke redenen gereduceerd. De oorzaak van de knip in de gasleveringen is volgens de Russische dictator Vladimir Poetin de vertraagde aankomst van een turbine die nodig was voor de onderhoudswerkzaamheden. Sinds de sancties in werking waren getreden, werd dit toestel in het Noord-Amerikaanse land Canada vastgehouden. Het onderdeel zou nu echter onderweg zijn naar Europa.

Poetin, die gisteravond over de kwestie bevraagd werd in Iran, stelt als voorwaarde voor de volledige hervatting van de gasleveringen de aankomst van de turbine. De autocraat zegt dat zonder het component er vanaf volgende week slechts 20 procent van de maximale gascapaciteit door de buizen zal stromen. Volgens de nieuwssite Bloomberg wil hij eerst over de turbine, samen met het papierwerk, beschikken in eigen land.

Europa bereidt zich (toch) op het ergste voor

Het blijft dus beter om het nieuws van de heropstart met een korreltje zout te nemen. Gisteren meldde onder meer de Wall Street Journal nog dat de Europese Commissie verwacht dat Gazprom de Nord Stream 1-activiteiten niet op tijd zal hervatten. Intussen worden verschillende scenario’s overwogen.

Ook energie-experten van de financiële markten blijven sceptisch: “Het is absoluut duidelijk dat Moskou de leveringen afbouwt om geopolitieke redenen – het wil deze winter een Europese gascrisis creëren om Europa zo op de knieën te krijgen dat het de steun aan Oekraïne afbouwt”, oppert Tim Ash, strateeg bij Bluebay Asset Management, tegenover Bloomberg.

(lb/ns)

Meer