Herschikking van het kapitaal bij Sporting Anderlecht: rijkste Belg verkoopt belang, Michael Verschueren wordt incontournable in raad van bestuur

Michael Verschueren koopt de aandelen van Alexandre Van Damme en Jo van Biesbrouck. Daarmee versterkt hij zijn positie binnen de raad van bestuur, nadat hij enkele maanden geleden werd opzijgezet als sportief manager. 

In een persbericht zegt Verschueren dat hij ‘in deze cruciale fase in het bestaan van de club ten volle wil kunnen wegen op de hervormingen die noodzakelijk zijn om de club opnieuw te doen groeien’. 

Meer slagkracht

Met de aandelen van InBev-telg Van Damme, de meest vermogende Belg, en zakenman Van Biesbrouck, beschikt hij over een belang van 11 procent in de voetbalclub. Daarmee wordt hij de belangrijkste minderheidsaandeelhouder. Hoofdaandeelhouder Marc Coucke bezit samen met zijn stille vennoot Joris Ide iets meer dan 74 procent van de aandelen. 

Van Damme en Van Biesbrouck geven naar eigen zeggen met veel plezier de fakkel door aan Verschueren. De noodlijdende topclub heeft op dit moment een raad van bestuur nodig met meer slagkracht, aldus de voormalige aandeelhouders. Na de paleisrevolutie begin dit jaar was er voor Verschueren, de zoon van de legendarische Anderlechtmanager ‘Mister Michel’, geen plaats meer in het organigram van RSCA. 

Verdeeldheid in raad van bestuur

Het is onduidelijk wat deze herschikking betekent voor de verdeeldheid binnen de raad van bestuur van de topclub. Het zat al langer scheef tussen meerderheidsaandeelhouder Marc Coucke en de historische aandeelhouders. Na het eerdere vertrek van Johan Beerlandt uit de raad van bestuur, en nu Van Damme en Van Biesbrouck, is de macht van de minderheidsaandeelhouders geconcentreerd bij de familie Vanden Stock, Ettienne Davignon en Michael Verschueren. 

De club met de rijke geschiedenis bevindt zich momenteel in een dramatische financiële (en mede daardoor ook sportieve) situatie. De oplossing volgens hoofdaandeelhouder Coucke is vers kapitaal op tafel te leggen. De minderheidsaandeelhouders zien dat vooralsnog niet zitten.

Binnen enkele dagen vindt er een aandeelhoudersvergadering plaats. Reken maar dat de kapitaalsverhoging zal worden besproken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20