Hema mag ondergoed met krokodillen op niet meer verkopen

De Nederlandse winkelketen Hema werd woensdag in beroep veroordeeld voor het gebruik van krokodillen op haar kinderkleding. De zaak was in 2018 aangespannen door het kledingmerk Lacoste, dat vond dat de krokodillen te veel gelijkenissen vertoonden met zijn logo, een krokodil.

In een eerdere uitspraak stelde de rechtbank Hema in het gelijk. De rechter oordeelde toen dat Hema alleen producten van zijn huismerk verkoopt en klanten dus niet kunnen denken dat de onderhemdjes en onderbroeken van Lacoste zijn. ‘Een Hema-klant zal al zeker geen luxemerk verwachten in de winkel’, klonk het toen.

Lacoste ging in beroep tegen die uitspraak en krijgt nu toch zijn zin. Hema moet het ondergoed uit de rekken halen en de gerechtskosten van Lacoste terugbetalen. Die komen op 31.000 euro.

Al derde namaakbeschuldiging

Hema is niet te spreken over de uitspraak. ‘We willen erop wijzen dat het ondergoed maar tijdelijk en voor een korte periode verkocht is’, zegt het aan de Nederlandse nieuwssite Nu.nl. Het bedrijf kan nog in cassatie gaan, maar heeft daar nog niets over gezegd.

Het is niet de eerste keer dat Hema ervan wordt beschuldigd merken na te maken. Eerder moest de winkel al 4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s omdat de achterzakken in zijn jeansbroeken te veel op die van Levi’s leken. En nog daarvoor werd het aangeklaagd door de Nederlandse wijnboer en schrijver Ilja Gort, die vond dat de tulp op de wijnetiketten van Hema verdacht veel op die van hem leek. Daarop paste Hema zijn etiketten aan.

Slechte papieren

De keten zit ook op andere fronten in zwaar weer. De coronacrisis heeft haar helemaal onderuit gehaald. Ondertussen hebben de schuldeisers de macht gegrepen en eigenaar Marcel Boekhoorn de deur gewezen. De schuldeisers proberen het bedrijf nu verkocht te krijgen. Er is nog geen koper gevonden, maar meerdere grote bedrijven stelden zich al kandidaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20