Bij bijna de helft van de bedienden wordt gewerkte tijd niet bijgehouden

Bij bijna de helft van de bedienden wordt gewerkte tijd niet bijgehouden
Bediende – Getty Images

Een onderzoek van Protime, een bedrijf gespecialiseerd in tijdregistratie, personeelsplanning en toegangscontrole, toont aan dat bij bijna de helft van de Vlaamse bedienden de gewerkte tijd niet bijgehouden.


Key takeaways

  • Bij welgeteld 46,2 procent van de Vlaamse bedienden wordt de gewerkte tijd niet bijgehouden.
  • Van zij die hun gewerkte tijd registreren, zien bijna twee op de drie werknemers daar duidelijk de voordelen van in.
  • In mei 2019 velde het Europees Hof van Justitie een arrest waarbij lidstaten werkgevers moeten verplichten om een objectief, betrouwbaar en toegankelijk tijdregistratiesysteem in te voeren

In het nieuws: Bij bijna de helft van de Vlaamse bedienden (46,2%) wordt de gewerkte tijd niet bijgehouden. Dat blijkt uit een bevraging van Protime bij 1.000 Vlaamse bedienden.

  • Nochtans zegt een meerderheid (60,4%) dat tijdregistratie hen helpt om werk en privé beter in balans te houden. Zonder zouden zo’n vier op de tien (39,1%) werknemers al snel te veel werken. Bij wie regelmatig van thuis uit werkt, loopt dat cijfer zelfs op tot bijna de helft (48,4%) van de werknemers, tegenover ruim een kwart (28,4%) die altijd op kantoor aan de slag zijn.
    • Vooral jongere werknemers vinden tijdregistratie belangrijk: bij de -35-jarigen geldt dat voor 68,7 procent, tegenover 54,4 procent van de 35- tot 54-jarigen en 61,2 procent van de 55-plussers.
    • Ook meer thuiswerkers hechten er belang aan: van wie regelmatig van thuis uit werkt, zegt 64 procent dat tijdregistratie hen helpt om hun werk en privé in balans te houden, tegenover 56,3 procent van wie altijd op kantoor werkt.
  • Van zij die hun gewerkte tijd registreren, zien bijna twee op de drie werknemers (64,2%) daar duidelijk de voordelen van in. Eén op de vijf (19,6%) is minder overtuigd, terwijl 16,2 procent het antwoord op de vraag schuldig bleef.

“Tijdregistratie is geen controlemiddel”

Ook dit: Terwijl bijna twee op de drie werknemers (64,9%) tijdregistratie zien als een controlemiddel van de werkgever, hoeft dit niet zo te zijn.

  • “Tijdregistratie is een vorm van controle, maar niet alleen om de gewerkte tijd in het oog te houden. Het helpt teamleiders om de vinger aan de pols te houden bij hun werknemers en te waken over hun welzijn. Net zoals een hartslagmeter niet bepaalt hoe snel je moet lopen, maar wel aangeeft of je aan je limiet zit of nog een tandje bij kan steken,” zegt Gille Sebrechts, CEO van Protime.
  • Dat bevestigt ook Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven: ​“Tijdregistratie wordt nog te vaak gezien als een controlemiddel, terwijl het echte potentieel ligt in het versterken van eigenaarschap en bewustzijn. Door medewerkers inzicht te geven in hoe ze hun tijd besteden, kunnen ze beter hun grenzen bewaken, bewustere keuzes maken en meer rust inbouwen in hun werkdag. Dat leidt tot minder stress, minder overuren en meer ruimte voor wat er écht toe doet – zowel op als naast het werk.”

Hoe registreren bedienden hun gewerkte tijd?

Details: Bij thuiswerk is een tijdregistratiesysteem op de laptop of pc de meest gebruikte vorm (56,1%), gevolgd door het bijhouden van de werkuren via een smartphone-app (15,9%) en op ‘een Excel sheet’ (9,6%).

  • Op kantoor blijft de laptop of pc het populairste middel om de gewerkte tijd te registreren (41,5%), al wordt die op de voet gevolgd door de klassieke prikklok aan de ingang (40,4%).

Europa voert druk op om tijdregistratie verplicht te maken

Opgemerkt: Tijdregistratie is in België (nog) niet algemeen verplicht. In mei 2019 velde het Europees Hof van Justitie een arrest waarbij lidstaten werkgevers moeten verplichten om een objectief, betrouwbaar en toegankelijk tijdregistratiesysteem in te voeren. Dat moet werknemers beschermen tegen overmatige werktijden en garanderen dat de maximale arbeidsduur en minimale rusttijden worden gerespecteerd.

  • Hoewel België dit arrest nog niet in een wet heeft omgezet, zijn er wel juridische gevolgen. Zo oordeelde de Arbeidsrechtbank van Brussel in mei 2020 dat een werkgever zonder tijdregistratiesysteem het risico loopt dat de bewijslast bij overurenclaims bij hem komt te liggen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

05:00