Heibel in de Kamer over speciaal statuut voor artiesten

De MR moet ‘desinformatie’ rechtzetten rond de artiesten, die in de Kamer hun steunpakket er niet door kregen.

Het levert bijzonder veel heisa op in Franstalig België, een speciaal statuut voor artiesten en technici uit de culturele sector. Dat zijn vaak zelfstandigen, die werken per opdracht. Maar nu eisen ze toegang tot het statuut van werklozen, en tegelijk behoud van hun inkomen uit bijvoorbeeld auteursrechten.

Een brede coalitie van alle Franstalige partijen, aangevuld met sp.a, Groen en PVDA is bereid om die speciale status te geven, meteen tot eind 2020. Een cadeau dat N-VA, Open Vld, CD&V en Vlaams Belang niet willen geven. Zij vertraagden het voorstel al, en duwden het naar de Raad van State.

‘Fake news’

Maar in Franstalig België kwam vooral de MR onder vuur. Vanuit de PS kwam de kritiek ‘dat de Franstalige liberalen er niet alles aan hadden gedaan om artiesten te helpen’. Die beroepsgroep is blijkbaar zo belangrijk over de taalgrens, dat de MR zich nu verplicht voelt om officieel te reageren en ‘het fake news’ te ontkennen.  

‘Deze desinformatie is georkestreerd vanop links, en is betreurenswaardig want berust niet op feiten. Wij hebben op geen enkel moment meegewerkt om dit initiatief te doen vertragen’, reageert Benoit Piedboeuf, de fractieleider van MR.

Onduidelijk kostenplaatje

De kritiek op het voorstel, van uitsluitend Vlaamse kant, is vooral dat het kostenplaatje van de maatregel absoluut niet duidelijk is, maar makkelijk in de miljoenen kan gaan. Vaak is dat voor de regeringspartijen, die toch in de minderheid zijn, een grote kopzorg: iemand moet de federale kas wel nog beheren. Maar in dit geval is de druk zo groot, dat de MR elke betrokkenheid ontkent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20