Heeft u recht op een werkloosheidsuitkering als u in quarantaine moet na terugkeer uit rode zone?

Er was donderdag heel wat verwarring over het feit of u al dan niet recht heeft op een uitkering wanneer u verplicht in quarantaine moet na een reis naar een rode zone. Dit is het antwoord.

Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Werk, stak donderdag het vuur aan de lont toen hij zei dat mensen die in quarantaine moeten na een terugkeer uit de rode zone, recht zullen hebben op een werkloosheidsuitkering. Volgens zijn woordvoerder was tijdelijke werkloosheid de enige mogelijkheid.

Daarmee kwam de minister op het eerste gezicht tegemoet aan de bezorgdheden van de werkgevers. ‘De verplichte quarantaine kan de werkplanning van bedrijven in de war sturen, zij zullen moeten puzzelen’, liet Pieter Timmermans, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) woensdagavond weten. Hij suggereerde toen om tijdelijke werkloosheid toe te staan voor werknemers die in quarantaine moeten, maar niet kunnen telewerken.

Plotse ommekeer

Een uur later keerde Dermagne weliswaar zijn kar en zei hij dat de terugkeerders toch geen beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid. Die plotse ommekeer kwam er na een debat in de schoot van de regering.

Volgens de huidige regeling zullen de mensen die uit een rode zone komen betaalde vakantiedagen moeten opnemen. Er geldt wel een uitzondering voor wie in opdracht van zijn werkgever in het buitenland verbleef.

Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD, juicht de beslissing van de minister toe. ‘Ik zie niet in waarom reizigers – die een risico namen gezien de aanbevelingen – een werkloosheidsuitkering zouden moeten krijgen’, aldus de liberaal via Twitter.

Geen uitzondering voor bouwsector

Frank Vandenbroucke (SP.A), minister van Volksgezondheid, liet woensdagavond in Het Journaal weten dat er ook een uitzondering komt voor kritische functies in essentiële sectoren. Die mogen met een bepaald attest wel gaan werken.

‘De bouwsector hoort hier niet bij’, verduidelijkte de minister. ‘Dat is bijvoorbeeld wel het geval voor een technicus die uit het buitenland wordt teruggeroepen om een probleem in één van de kerncentrales op te lossen. Die persoon moet dus niet in quarantaine na zijn terugkeer.’

2 coronatests na terugkeer

Wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland en daar minstens 48 uur heeft verbleven, moet vanaf vandaag verplicht één week in quarantaine gaan en zich tweemaal laten testen. Die test moet afgenomen op dag 1 en op dag 7 na terugkomst. Pas bij een negatieve tweede test mag u de quarantaine verlaten.

Tot slot komen er ook bijkomende controles voor wie terugkeert uit het buitenland. Zo zal er strenger worden toegezien op het invullen van het Passenger Location Form. Ook de negatieve test die niet-inwoners van België moeten kunnen voorleggen zal beter gecontroleerd worden.

Meer