Hebt u binnenkort een bankrekening bij uw supermarkt? Walmart opent bank in VS

De Amerikaanse supermarktketen Walmart gaat binnenkort bankzaken aanbieden samen met de investeringsmaatschappij Ribbit, die onder meer de beleggingsapp Robinhood in portefeuille heeft. Wat Walmart exact gaat aanbieden, is nog niet geweten.

Walmart kondigde maandagavond in een persbericht aan dat het ‘een nieuwe fintechstart-up opricht die moderne, innovatieve en betaalbare financiële oplossingen zal aanbieden’.

Wat dat exact betekent, is onduidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid zal de supermarkt bankrekeningen aanbieden en misschien zelfs kredieten. ‘Jarenlang hebben klanten hun vertrouwen in ons gelegd om niet alleen geld te besparen, maar ook hun financiële noden te regelen’, zegt John Furner, de CEO van Walmart in de VS. ‘En ze hebben duidelijk gemaakt dat ze meer financiële diensten van ons willen.’

Betaalplannen

Walmart biedt op dit moment al op kleine schaal financiële diensten aan. Zo heeft de keten zijn MoneyCard, waar mensen geld op kunnen zetten dat ze dan kunnen gebruiken om boodschappen te doen. Zoals een prepaidkaart voor uw telefoon dus. De kaart biedt ook een aantal mogelijkheden om uw geld op een duurzame manier te beheren. Daarnaast laat Walmart klanten in delen betalen als het budget niet helemaal kan volgen.

Het initiatief, waar Walmart een meerderheidsaandeel in zal hebben, is welkom in de VS. 6 procent van de Amerikanen zou namelijk geen bankrekening hebben, volgens de centrale bank Fed. 16 procent heeft wel een bankrekening, maar gebruikt die eigenlijk bijna nooit. Die mensen zullen sneller toegeven aan zaken als kredietverlening via louche aanbieders, wat gepaard gaat met woekerrentes.

Met meer dan 4.700 Amerikaanse winkels heeft Walmart een groot bereik en als relatief goedkope supermarkt bereikt het ook net die zwakkere groep.

Robinhood

Mede-eigenaar Ribbit heeft belangen in onder andere de beleggingsapp Ribbit en de kredietverlener Credit Karma.

De kans dat zo’n initiatief in ons land er ook komt, is op korte termijn heel klein. In België moet er aan veel meer regels voldaan worden om een bank te mogen oprichten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20