Hebben we dankzij ChatGPT straks allemaal twee of meer fulltime banen? “Als ik eerlijk ben doet de chatbot 80% van mijn werk, zonder dat mijn baas het door heeft”

De afgelopen maanden heeft de explosief groeiende populariteit van ChatGPT en soortgelijke producten geleid tot toenemende bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van AI voor het voortbestaan van verschillende beroepen. Maar voor een kleine groep snel denkende en creatieve werknemers is AI-technologie een mogelijkheid geworden die optimaal wordt benut, zonder dat hun werkgevers er iets van merken.

De essentie: Uit een onderzoek van Vice News blijkt dat een groeiend aantal werknemers in de VS – met behulp van AI-tools – twee of meer fulltime banen heeft.

  • Vice sprak voor het onderzoek met verschillende personen, waaronder “Ben”, die uit angst om een van zijn banen te verliezen niet met zijn echte naam genoemd wil worden.
  • Toen eerder dit jaar ChatGPT op de markt kwam ontdekte Ben dat hij zijn werk met behulp van de chatbot “sneller en efficiënter” kon uitvoeren.
    • “Iedereen die ik ken gebruikte de chatbot en ik ging er zelf ook mee experimenteren. Wat voorheen een tijdrovende klus was geweest, werd ineens veel gemakkelijker. Ik begon mezelf hierdoor af te vragen of ik niet een tweede baan kon krijgen”, aldus Ben aan Vice.
    • “Ik gebruikte ChatGPT zelfs om mijn sollicitatiebrieven te schrijven”.
    • Op dit moment heeft Ben – die zichzelf beschouwt als onderdeel van de FIRE-beweging (Financial Independence, Retire Early) – twee banen en hoopt binnenkort aan een derde te beginnen. “Als ik eerlijk ben doet ChatGPT op dit moment bijna 80 procent van mijn werk”.
    • “Ik gebruik het programma zelfs om Zoom-vergaderingen te transcriberen, zodat ik mezelf tijdens de vergadering met andere zaken kan bezighouden”.
  • Vice sprak ook met een technologiemedewerker uit Ohio, die zijn aantal banen van twee naar vier verhoogde nadat hij ChatGPT in zijn werkproces had geïntegreerd. “Ik denk dat vijf waarschijnlijk overkill zou zijn”, zei hij.

Slack-berichten

  • Als een van Bens bazen hem nu bijvoorbeeld vraagt een pitch te maken voor een komende productrelease, legt hij de context uit en geeft hij een sjabloon aan ChatGPT.
  • “Ik kan simpelweg zeggen dat het een pitch over een bepaald product moet maken”, aldus Ben. “En het doet het gewoon voor mij, op basis van de context die ik het heb gegeven”. 
  • Ben geeft toe dat hij nog wel al het werk van ChatGPT grondig moet controleren: “Soms maakt de AI kleine fouten, wat volkomen normaal en logisch is. Maar de aanpassingen die ik moet maken zijn relatief klein en gemakkelijk te herstellen”.
  • Af en toe vraagt hij ChatGPT zelfs om antwoorden op Slack-berichten van zijn manager te schrijven.
    • “Ik zeg gewoon tegen het programma dat het een antwoord in kleine letters moet schrijven, zodat het voor mijn baas organischer overkomt. Die heeft niks door”.

Vierdaagse werkweek

  • Waar leden van de FIRE-beweging ervoor kiezen zich aan meerdere fulltime banen tegelijk te wagen, kiest een andere groep er juist voor de chatbot te gebruiken om het aantal werkdagen per week te verlagen.
    • “Ik ben zeer optimistisch dat we onze productiviteit kunnen verhogen”, zegt Christopher Pissarides, verbonden aan de London School of Economics. “We kunnen ons welzijn op het werk in het algemeen verhogen en meer vrije tijd opnemen. We zouden gemakkelijk naar een vierdaagse werkweek kunnen gaan”.
    • “AI kan veel saaie en repetitieve werkzaamheden overnemen … en dan alleen de interessante dingen aan mensen overlaten”.
  • Ook Nina Schick, auteur en gerenommeerd keynote speaker die gespecialiseerd is in technologie en artificiële intelligentie, ziet de voordelen van generatieve AI: “Ik denk aan generatieve AI als hulpmiddel voor menselijke productiviteit, menselijke creativiteit, menselijke output, … Er is geen eindigheid aan menselijke productiviteit of activiteit. Dus ik denk dat dit zich gaat manifesteren in nieuwe jobs, andere jobs, meer jobs”.
Meer