Het Amerikaanse bedrijf Plug Power kondigt de bouw aan van een fabriek voor groene waterstof op de site NextGen District, de terreinen van de vroegere Opel-autofabriek in de haven van Antwerpen. Met de investering zou een slordige 300 miljoen euro gemoeid zijn.
Plug wil er 12.500 ton vloeibare en gasvormige groene waterstof per jaar produceren voor de Europese markt. Dat komt neer op 35 ton per dag. De Amerikanen hopen al het nodige papierwerk eind 2023 in orde te hebben, zodat de eerste productie van groene waterstof een jaar later kan beginnen. In 2025 zou de fabriek op volle toeren moeten draaien.
Europese waterstofhub
Vlaams minister-president Jan Jambon, die in New York op economische missie is, ondertekende er de 30-jarige concessieovereenkomst.
“Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie en biedt tegelijk heel wat economische en maatschappelijke opportuniteiten voor Vlaanderen”, zegt hij in een mededeling. “Door de strategische ligging van onze havens en de expertise van onze bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen hebben we alle troeven in huis om dé waterstofhub van West-Europa te worden.”
Volgens Andy Marsh, de CEO van het op Nasdaq genoteerde Plug, heeft de huidige energiecrisis in Europa de vraag naar groene waterstof versneld. Waterstof is alleen “groen” te noemen als de stroom die gebruikt wordt bij de productie van duurzame bronnen afkomstig is. Voor de site in Antwerpen wordt gerekend op een combinatie van lokaal geproduceerde zonne- en windenergie en aangekochte groene stroom.
Maar hoe geraakt de groene waterstof dan bij bedrijven in Europa? Er komt al zeker een pijplijn voor waterstof naast de site. Samen met gasnetbeheerder Fluxys gaat Plug bestuderen of die ook verbonden kan worden met een Europees netwerk van pijpleidingen voor groene waterstof.
Ekopak
De komst van Plug is een opsteker voor Port of Antwerp-Bruges. Het havenbestuur wil de oude terreinen van Opel Antwerpen omvormen tot een cluster van klimaatvriendelijke bedrijven. Ook het waterrecyclagebedrijf Ekopak gaat er een fabriek bouwen.
(fjc)