Havens Antwerpen en Zeebrugge fuseren

Er is een akkoord over een fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Dat melden het stadsbestuur van Antwerpen en dat van Brugge.

Beide havens spreken al langer met elkaar. In 2019 kondigden ze aan dat er onderhandelingen over een mogelijke fusie gingen starten. Het aandeelhouderschap zal niet op 50/50-basis gebeuren, maar op basis van waardebepaling, is uit goede bron vernomen.

Volgens De Tijd wordt Jacques Vandermeiren, de huidige topman van de Antwerpse haven, de CEO van de nieuwe fusiehaven. Antwerps havenschepen Annick De Ridder wordt voorzitter. Uit een tweet van Vlaams minister-president Jan Jambon weten we al de naam van de fusiehaven: Port of Antwerp-Bruges.

Reactie Jambon

‘Dit is een prachtige dag voor Vlaanderen’, zo reageert Vlaams minister-president Jan Jambon in een videoboodschap op de fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge. ‘Dat onze havens van Antwerpen en Zeebrugge nu echt de handen in elkaar slaan is fantastisch en eigenlijk wereldschokkend nieuws in de positieve betekenis’, aldus Jambon.

De Vlaamse regering dringt al langer aan op een fusie van de beide havens. Dat de kogel nu door de kerk is, stemt minister-president Jan Jambon erg tevreden. ‘Onze havens zijn onze belangrijkste economische motoren. Zij zorgen voor welvaart en dus ook voor het welzijn van de Vlamingen’, zegt Jambon in een videoboodschap met beelden van de beide havens.

Hefboom voor de Vlaamse economie

Dat de beide havens de krachten nu bundelen, kan volgens Jambon een belangrijke economische hefboom zijn, ook in het buitenland. ‘Brugge en Antwerpen zijn zeer sterke merken. Het samengaan van de beide havens zal stevig bijdragen tot het herstel van de Vlaamse economie. Dat spoort perfect met de doelstellingen in ons actieplan ‘Vlaamse veerkracht’ dat inzet op duurzaamheid, innovatie en digitale transitie’.

Later deze vrijdag volgt meer informatie over het akkoord.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20