Filmproducent Harvey Weinstein schuldig aan verkrachting

In de rechtszaak tegen filmproducent Harvey Weinstein is een verdict gevallen. De 67-jarige Amerikaan is schuldig aan seksueel geweld en verkrachting, besliste de jury. Voor de meest ernstige aanklachten werd hij vrijgesproken.

Na vijf dagen van beraadslagen is de jury het eens geraakt. Weinstein stond in New York terecht voor het seksueel misbruiken van productieassistente Mimi Haley in 2006 en de verkrachting van actrice Jessica Mann in 2013. Er waren vijf aanklachten, maar hij werd schuldig bevonden voor twee van die aantijgingen.

Concreet is hij schuldig aan ‘criminele seksuele aanranding van Haley’ en ‘roofzuchtige verkrachting in de derde graad van Mann’. Daarbij is de seks niet met wederzijdse toestemming, maar zijn er geen bewijzen voor geweld. Weinstein zelf ontkende alle aanklachten en pleitte onschuldig. Volgens zijn advocaten verliepen de seksuele contacten steeds met onderlinge toestemming.

Vier jaar?

Doordat het om een ‘verkrachting in de derde graad’ gaat, riskeert Weinstein een gevangenisstraf van vier jaar. Bij de andere omschrijvingen kon dat oplopen tot levenslang. De aanranding kan een celstraf tot 25 jaar opleveren. Op een latere hoorzitting krijgt hij de precieze strafmaat te horen.

De producent was jarenlang één van de machtigste figuren in Hollywood, maar viel in oktober 2017 hardhandig van zijn sokkel. Bijna 100 vrouwen beschuldigden hem van seksueel grensoverschrijdend gedrag, aanrandingen en intimidatie. Dit betekende de start van de #MeToo-beweging, waarbij internationale beroemdheden naar buiten traden met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20