UK-kenner Harry De Paepe: “Britse politiek geeft nog niet toe dat Brexit vergissing was, maar schuift wel op”

Het Britse Lagerhuis heeft gisteren duidelijk ingestemd met nieuwe afspraken tussen het VK en de EU over de grens met Noord-Ierland. Volgens UK-kenner Harry De Paepe is dat illustratief voor de mildere toon in de relaties met de EU.


Luister naar Harry De Paepe in onze ochtendshow The Morning Drive:


In het nieuws: De parlementsleden keurden een mechanisme goed dat het regionale parlement van Noord-Ierland zeggenschap geeft over de toepassing van de nieuwe EU-regels in dat Britse landsdeel.

  • “Met een overweldigende meerderheid”, merkt De Paepe op. “Dat is belangrijk, want er was toch wel enig protest binnen de Conservative Party, waarbij twee oud-premiers bezwaar aantekenden: Boris Johnson en Liz Truss.”
  • “Het leek dus eventjes alsof premier Rishi Sunak zijn eigen pleit aan het verliezen was binnen de partij. Maar de cijfers in het Lagerhuis tonen aan dat de tegenstem echt wel marginaal is. Hij versterkt politiek gezien zo ook zijn eigen positie.”

De angel: “Die deal lijkt er dus te komen”, gaat De Paepe verder. “De enige angel die er nu nog is, is de DUP, de radicale protestantse partij in Noord-Ierland. Die weigert voorlopig nog steeds om opnieuw plaats te nemen in de Noord-Ierse regering. Maar de druk is wel hoog, want ook in Noord-Ierland zelf staat de publieke opinie achter dit akkoord.”

Harry De Paepe – foto Uitgeverij Ertsberg

De essentie: Het akkoord voorziet minder papierwerk voor goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland getransporteerd worden (de green lane). En het traject voor goederen bestemd voor Ierland en de EU (de red lane) wordt vereenvoudigd.

  • “Het komt erop neer dat men de Britse markt en de Europese markt via de Noord-Ierse weg, meer wil gelijk trekken, dus meer naast elkaar wil brengen”, vat De Paepe samen. “Dus minder complex. Heel wat zakenlui in Noord-Ierland kijken hier echt naar uit.”

Gevoelig thema

Blauwdruk? Is dit een voorproefje van hoe Rishi Sunak andere Brexitgerelateerde dossiers gaat aanpakken?

  • “Het valt echt wel op de voorbije maanden hoe deze premier veel meer gericht is op het naast elkaar brengen van de twee markten, in tegenstelling tot ze tegenover elkaar plaatsen”, antwoordt De Paepe, die erop wijst dat Sunaks voorgangers Liz Truss en Boris Johnson radicalere standpunten hadden.
  • De UK-kenner ziet een evolutie richting een zachtere, geruisloze Brexit. Maar openlijk toegeven dat de scheiding met de EU een vergissing was, is voor de leidende politici (voorlopig) een brug te ver, stelt De Paepe vast.
  • “Op economisch vlak is heel duidelijk dat de aanhangers van de Brexit de sterkte van het VK overschat hebben. Maar je merkt wel in het politieke debat dat het nog steeds not done is, zowel bij Labour als bij de Tories, om te zeggen: ‘De Brexit was fout, we moeten alles terugdraaien’. Het blijft een te heikel thema.”
Meer