Harley-Davidson krijgt motor maar niet op gang

De Amerikaanse motorenbouwer Harley-Davidson zal 700 banen schrappen. Ook wordt de financieel directeur vervangen. De ingrepen moeten het in de problemen geraakte concern helpen om weer de weg omhoog te vinden.

Harley-Davidson vermoedt dat dit jaar al 500 werknemers het bedrijf zullen verlaten. De reorganisatie zal naar verwachting 50 miljoen dollar kosten, waarvan het grootste deel in het tweede kwartaal in de boeken gaat. Volgens netwerksite LinkedIn werken bij het concern momenteel ruim 8.000 mensen.

Met het herstructureringsplan ‘The Rewire’ wil het bedrijf ‘de organisatie, de kostenstructuur en het operationele model bijsturen om minder complex en meer efficiënt te worden’, klinkt het. Dat moet Harley-Davidson klaarmaken voor ‘stabiliteit en succes’.

Vergrijzend kernpubliek

Het is de zoveelste herlancering van het bedrijf. De motorfabrikant kampte de voorbije jaren met een vergrijzing van zijn kernpubliek. Jongere Amerikaanse motorliefhebbers kiezen voor goedkopere merken zoals Victory of Indian. Daarnaast leed het bedrijf de voorbije jaren onder duurdere inkoopprijzen voor staal en aluminium als gevolg van importheffingen.

Het bedrijf kondigde al eerder aan dat 140 arbeidsplaatsen verdwijnen in zijn fabrieken in de staten Wisconsin en Pennsylvania. Dat zou nodig zijn omdat de productie van motoren momenteel lager ligt vanwege de coronacrisis.

Nieuwe top

Financieel directeur John Olin, die al 17 jaar werkt bij de motorenmaker, heeft zijn taken neergelegd. Hij wordt vervangen door Darrell Thomas. De ingrepen komen van de hand van de kersverse topman Jochen Zeitz, die in mei de leiding over het concern nam. Daarvoor was hij directeur bij sportschoenenmerk Puma.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20