Harari pakt Lotto Arena in

Op uitnodiging van Newsweek België, powered by Business AM, pakte Yuval Harari gisteren een uitverkochte Lotto Arena in. AI, klimaat, fake news, Brexit – geen vraag die de ‘intellectuele rockster’ onbeantwoord liet. 

Bijna 5.500 toeschouwers hingen maandagavond aan de lippen van de Israëlische filosoof, die de bestsellers Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw schreef. Zijn inzichten over de toekomst van de mensheid in volle technologische revolutie overtuigden vele ministers, partijvoorzitters, rectoren, schrijvers en kunstenaars om op de eerste rijen plaats te nemen. 

Het Antwerpse gemeentebestuur verzette de gemeenteraad zodat N-VA-voorzitter en historicus Bart De Wever de filosoof persoonlijk kon verwelkomen. ‘België is een van de weinige plaatsen waar het misschien niet zo erg zou zijn als artificiële intelligentie het zou overnemen’, grapte hij daarbij. ‘Dan zou er misschien zelfs eens een regering worden gevormd.’

Een uitverkochte Lotto Arena in Antwerpen.
Een uitverkochte Lotto Arena in Antwerpen.

Evolutie van de mens

Harari richtte tijdens de lezing vooral zijn blik op de vraag hoe de menselijke soort zal evolueren door biotechnologie, genetische manipulatie, en ja, ook artificiële intelligentie. ‘Als landen hun wapenwedloop in kunstmatige intelligentie voortzetten, is het niet belangrijk wie wint, maar eerder om te beseffen dat de uiteindelijke verliezer de mensheid zal zijn’, waarschuwde de bestsellerauteur.

‘We kunnen AI niet aan ingenieurs en technici overlaten, we hebben ook filosofen en sociologen nodig’, voegde hij eraan toe. ‘Als we het aan de vrije markt overlaten, zal er waarschijnlijk zowel een altruïstische als een egoïstische versie van de Tesla zijn, en het zal niet Elon Musk’s schuld zijn wanneer iedereen dan de egoïstische versie koopt.’

Maggie De Block (Open VLD) kijkt toe.
Maggie De Block (Open VLD) kijkt toe.

Baanbrekend historicus

Naast zijn academische lezing, reikte VUB-rector Caroline Pauwels een eredoctoraat uit aan Harari ‘voor zijn baanbrekende inzichten als historicus, denker en auteur in de geschiedenis van de mensheid, en voor zijn provocerende opvattingen over de maatschappij van vandaag en de wereld van morgen’. 

Dat een academicus een concertzaal als de Lotto Arena volgepakt krijgt is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Hij weet met zijn historische en filosofische kijk op de ‘homo sapiens’ evenveel mensen naar Antwerpen te lokken dan beminde sterren zoals Bart Peeters. Zeldzaam is het ook. Want in 2020 treedt Harari alleen nog live op in Tel Aviv en Helsinki. 

VUB-rector Caroline Pauwels reikt een eredoctoraat uit aan Yuval Harari
VUB-rector Caroline Pauwels reikt een eredoctoraat uit aan Yuval Harari

Hoe Newsweek België deze moeilijk te strikken denker toch kon overhalen? Daar had hoofdredacteur Famke Robberechts een logische verklaring voor. ‘Men heeft hem in het verleden ook al verschillende keren naar ons land proberen krijgen maar hij hapte nooit toe’, zei ze. ‘Maar gelukkig zit moed in ons DNA en we vertelden ons verhaal en waarom er zo’n goede match is met het zijne. Dat we allebei vooruitgangsdenkers zijn die er sterk in geloven dat de combinatie van menselijkheid, wetenschap en technologie een antwoord zal bieden op de grote issues van de wereld.’

‘Hij was namelijk onze belangrijkste inspiratiebron toen we onze journalistieke belofte definieerden’, voegde ze eraan toe. ‘Waarheid, compassie, moed, gelijkheid, vrijheid en verantwoordelijkheid, deze zes waarden liggen volgens Harari aan de grondslag van een seculiere staat en het zijn ook deze waarden die doorvlochten zijn in het DNA van Newsweek België.’ 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.