Handelsconflict China – VS: Onderhandelingen worden een oorlog

Het handelsconflict tussen de VS en China escaleert. Een snelle verzoening lijkt steeds verder af, nu beide partijen het conflict via de media uitspelen.

Larry Kudlow, de economisch adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, gaf afgelopen weekeinde op de Amerikaanse nieuwszender Fox toe dat de importtaksen die de VS nu op Chinese producten heffen, wel degelijk door de Amerikaanse consument worden betaald. Zijn baas liet tot nog toe altijd uitschijnen dat China dat bedrag gewoon in de Amerikaanse staatskas stort, maar de werkelijkheid ligt iets complexer. Trump weet goed genoeg dat het Amerikanen zijn die betalen, maar als sales pitch is dat natuurlijk waardeloos.

Ook maandag bleven beleggers nerveus over het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. Daar is reden toe, want een vuistregel in onderhandelingen is dat ze achter gesloten deuren plaatsvinden. Die tijd is duidelijk voorbij. Trump legde vorige week in een reeks tweets de schuld bij China. Maandag dan verschenen in een reeks Chinese kranten editorialen. Daarin werd in niet mis te verstane taal een reeks zaken opgesomd waarmee China niet akkoord zal gaan. De Amerikaanse beursindex Dow Jones moest liefst 617 punten prijs geven, het grootste verlies van het jaar. Dat gebeurde nadat China aankondigde ook Amerikaanse importgoederen extra te gaan belasten. Het bestaande tarief van 5% wordt nu opgevoerd tot 25%.

Zowel voor Trump als voor de Chinezen wordt het nu moeilijk om terug te krabbelen [en gezichtsverlies te lijden], zelfs indien men dat al zou willen. 

Handelsoorlog wordt nu op straat uitgevochten

Met de verhoging en de uitbreiding van de importheffingen wordt het Chinees-Amerikaanse  handelsconflict nu op straat uitgevochten. Daar maakt het veel minder kans op succes. En gaat het ook nog eens gepaard met een reeks dreigementen van beide kanten.

Maar er liggen nog andere kapers op de kust:

  • Volgens de Bank of America dreigt een handelsoorlog een globale recessie te ontketenen. Iets waar de wereld absoluut niet tegen gewapend is.
  • Wanneer Chinese goederen in de VS duurder worden zal dat onvermijdelijk de inflatie aanwakkeren. Bijkomende renteverlagingen – hoog op Trumps verlanglijst – worden dan nog minder realistisch.
  • In twee tweets die hij zondagochtend postte schrijft Trump dat hij van plan is om massaal Amerikaanse landbouwproducten op te kopen en die aan arme landen te schenken. Dat wil hij doen met het geld dat Amerika door middel van de importheffingen incasseert. Een prima recept om lokale boeren volledig buitenspel te zetten.

Volgens China-expert Patrick Chovanec, zit de wereld nu gevangen in een conflict, waarbij beide partijen zich de sterkste achten. 

“Wie China structurele hervormingen wil zien doorvoeren, moet daarvoor een echt commitment krijgen. Want wanneer men China dwingt zaken te doen waarvan ze overtuigd zijn dat ze tegen hun belangen ingaan, zullen ze op een bepaald moment opnieuw vals gaan spelen of de overeenkomst afblazen. Het is dan nog enkel wachten op wanneer het zover komt.”

Financiële markten vinden in elke van Trumps tweets een excuus om te hopen dat het allemaal tijdelijk is. Ze vergeten daarbij dat Trump al van in de campagne in 2015 – 2016 deze invoerheffingen wilde.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.