Handel in valse Covid-paspoorten moet passagiers op bestemming krijgen

In het Verenigd Koninkrijk circuleren valse coronacertificaten. Wie 55 tot 165 euro veil heeft voor zo’n papier dat aangeeft dat ie negatief heeft getest voor  het coronavirus, kan op die manier op een vliegtuig raken.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen eisen dat een passagier bij het inchecken bewijs van een negatieve coronatest voorlegt, die maximaal 48 tot 96 uur oud is. De regel is niet algemeen, maar geldt vooral voor langeafstandsreizen.

Volgens de Lancashire Telegraph zijn verschillende passagiers die naar Pakistan wilden reizen dankzij zo’n vals certificaat op het vliegtuig geraakt.

Het gaat om eenvoudige vervalsingen, meestal op basis van een email. Een bewijs van een negatieve test wordt dan doorgespeeld aan een derde persoon. Die past gewoon de naam en geboortedatum aan. Ook het tijdstip waarop de test werd afgenomen kan worden gewijzigd indien nodig.

Het gebruik vindt zijn oorsprong in een tekort aan beschikbare tests in het VK. Enkel essentiële werkers kunnen snel een test krijgen, maar wie vanwege een noodgeval in de familie snel naar het buitenland moet vertrekken, kan zo’n test vaak niet krijgen.

In de krant zegt een passagier dat zijn reisbureau hem had beloofd hem een certificaat van een negatieve test te zullen bezorgen, zelfs indien hij positief zou testen. Het reisbureau rekende daarvoor 55 euro aan.

In het VK rekenen labo’s tot 165 euro voor een test. Op Heathrow kunnen passagiers die naar Hongkong reizen zich laten testen voor omgerekend 90 euro. Ze krijgen dan binnen het uur het resultaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20