Covid-paspoort doet zijn intrede op vluchten vanuit Londen

De luchtvaartmaatschappijen United Airline en Cathay Pacific testen vanaf deze week zogenaamde ‘coronaviruspaspoorten’. Die moeten mensen toelaten de wereld rond te reizen zonder in quarantaine te moeten gaan.

Passagiers die met deze luchtvaartmaatschappijen vanuit Londen naar New York, Hongkong of Singapore reizen, kunnen vrijwillig een app downloaden die de naam ‘CommonPass’ meekreeg. 

Passagiers moeten voor ze afreizen een test ondergaan bij een gecertificeerd labo. Het resultaat genereert dan een QR code die door de luchtvaartmaatschappij en de immigratiediensten kan worden gescand.

De app doet dienst als ‘een digitaal gezondheidsbulletin’, waarop de uitslag van een gecertificeerde Covid-19-test staat vermeld. In de toekomst zou de app ook vermelden dat de eigenaar van de smartphone tegen Covid-19 werd gevaccineerd.

Het gaat om een project van de Commons Project Foundation, die deel uitmaakt van het World Economic Forum. Op die manier wil men een einde maken aan papieren getuigschriften in verschillende talen. Indien de test het gewenste resultaat geeft, zou de app de luchtvaart kunnen helpen om uit het dal te klimmen. Overheden wereldwijd zullen dan wel de resultaten moeten aanvaarden van testlaboratoria die zich in andere landen bevinden. Dat ligt voorlopig nog gevoelig.

Vanaf deze week kunnen vrijwilligers zich laten testen in een speciaal daarvoor opgericht labo op de luchthaven van Heathrow. Toch zal het nog weken, wellicht maanden duren vooraleer de betrokken overheden tot eensgezindheid komen over het gebruik van de app door het brede publiek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20