Handel in emissierechten is met nagenoeg een derde toegenomen

De Intercontinental Exchange (ICE) registreerde vorig jaar een recordvolume aan transacties met emissierechten. Daarbij was er sprake van een toename met nagenoeg een derde. Dat heeft de Intercontinental Exchange bekend gemaakt.

Berekend werd dat er vorig jaar op het platform voor 18,3 miljard ton aan emissierechten werden verhandeld, tegenover een volume van 14,3 miljard ton het jaar voordien.

Europa

“Regio’s zoals Europa en delen van de Verenigde Staten, waaronder Californië, hebben systemen voor emissiehandel opgezet”, verduidelijkt het persbureau Reuters.

“Bij emissiehandel wordt een prijs gekoppeld aan de uitstoot van koolstofdioxide. Op die manier kan berekend worden welke financiële inspanningen moeten bedrijven doen om hun ecologische voetafdruk te compenseren en de klimaatdoelstellingen helpen halen. Vervuilende ondernemingen kunnen daarbij hun impact met de aankoop van emissierechten opvangen.”

Bij de handel in emissierechten moet nog altijd de grootste activiteit in de Europese Unie worden opgetekend. Vorig jaar vertegenwoordigde die regio ongeveer 15,2 miljard ton aan emissierechten, tegenover 12,2 miljard ton het jaar voordien.

“De prijs van de Europese emissierechten liep vorig jaar met bijna 150 procent op”, voert Reuters daarbij aan. “Die stijging was het gevolg van de ingrepen van de Europese Commissie om het aantal beschikbare vergunningen te verminderen.”

“De snelle prijsstijgingen deed ook bij een aantal financiële instellingen en handelshuizen de interesse in de markt toenemen. Dat heeft de vraag verdere gestimuleerd.”

Californië

Op de beurs werden vorig jaar ook voor 2,4 miljard ton emissierechten uit Californië verhandeld, tegenover 1,87 miljard ton het jaar voordien. In het Verenigd Koninkrijk, waar in mei vorig jaar een systeem van emissiehandel werd opgezet, werd een volume van 255 miljoen ton verhandeld.

Tenslotte werd ook nog voor 346 miljoen ton emissierechten uit het Amerikaanse Regional Greenhouse Gas Initiative (RGGI) verhandeld, tegenover 231,5 miljoen ton het jaar voordien.

Dit systeem heeft op een aantal Amerikaanse staten – waaronder Connecticut, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Rhode Island en Vermont – betrekking.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.