Hamas in de strijd: waarom een van de beste legers ter wereld er geen belang bij heeft zijn vijand te onderschatten

Hamas is geen gewone terroristische groepering, maar een politieke beweging met een groot en goed opgeleid leger. Sinds 2014 heeft dit leger de tijd gehad om van Gaza een versterkte stad te maken, een gevaarlijke valstrik voor het Israëlische leger, dat zich bewust is van het gevaar.

Waarom is dit belangrijk?

Hamas is geen gewone militie. Deze beweging heeft het niveau van 'techno-guerrilla' bereikt. Het is een soort 'worst of both worlds' waarin een niet-statelijke gewapende groep geavanceerde technologische middelen inzet, zowel op het slagveld als in de informatieve oorlogsvoering. Een echte uitdaging voor een regulier leger, zelfs als die zo goed is uitgerust en getraind als Tsahal, het Israëlische leger.

In het nieuws: Op dit moment lijkt het Israëlische leger voet aan de grond te hebben gekregen in de Gazastrook. Na een reeks aanvallen om de verdediging van Hamas te testen, lijken Israëlische tanks posities in het noordoosten van Gaza in te nemen.

Hamas heeft geleerd van eerdere oorlogen. 

Het Israëlische leger was niet meer op de grond in de Gazastrook geweest sinds 2014, als reactie op raketaanvallen. In 49 dagen van gevechten verloor het Israëlische leger 66 soldaten, genoeg v

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer