De Nederlandse stad Haarlem is binnenkort de eerste stad in de wereld waar reclame maken voor vleesproducten op openbare plaatsen verboden is. Het verbod werd vorig jaar voorgesteld door de partij GroenLinks en zal in 2024 van kracht gaan.
De zet is bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De stad riep in 2019 al uit dat de klimaatcrisis een noodtoestand is, waarna de gemeente maatregelen tegen de klimaatverandering erkende als prioriteit. Ziggy Klazes (GroenLinks), het raadslid van de gemeente dat het opmerkelijke voorstel deed, vindt geen vleesgebruik zou mogen worden aangemoedigd in een stad die de klimaatcrisis heeft uitgeroepen.
Het verbod zal vanaf 2024 ingaan. Dat komt voornamelijk omdat contracten voor bepaalde reclamecampagnes dan pas ten einde komen. Dat geeft tegenstanders van het voorstel nog even wat tijd om de beslissing aan te vechten. Critici binnen zowel de gemeenteraad als de vleesindustrie vinden immers dat het verbod hun vrijheid van meningsuiting beperkt en dat het burgers zou betuttelen. Bovendien zou de maatregel een significante impact kunnen hebben op de plaatselijke economie. Klazes zelf vergelijkt het echter met reclame voor tabak, die ook al jarenlang verboden is.
Grote uitstoot van broeikasgassen
Het is echter nog niet zeker of het verbod er volgens de wet zal kunnen komen. Andere Nederlandse steden, zoals de hoofdstad Amsterdam, hebben wel al een verbod ingevoerd op advertenties die betrekking hebben tot andere activiteiten die een impact hebben op de klimaatverandering, zoals de luchtvaart, benzinewagens en fossiele brandstoffen. Klazes vertelde aan Trouw dat “Vlees net zo schadelijk is voor het milieu (als fossiele brandstoffen, red.).
De vleesindustrie is verantwoordelijk voor een behoorlijk deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Maar liefst een zevende van alle broeikasgassen die worden uitgestoten door mensen, zijn afkomstig van de productie van vlees, volgens een rapport van de VN. De vleesindustrie stoot evenveel uit als al het wegvervoer in de wereld.
Klazes zei aan radiozender Haarlem105 dat ze niet per se wil dat mensen geen vlees meer eten. Wat haar stoort, is dat de stad geld verdient aan iets wat negatieve gevolgen heeft voor het klimaat. Adverteerders zullen wel nog op andere plaatsen reclame kunnen maken voor vlees, zoals op televisie of de radio.
(ns)