Gruwelpropaganda: Iran blaast Amerikaans Capitool op in nepvideo

Iran heeft nepbeelden uitgezonden van een aanval op het Capitool in Washington D.C. De video komt op een moment dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden diplomatieke stappen onderneemt met Iran om tot een vernieuwde nucleaire overeenkomst te komen.

De video werd zondag voor een toespraak van Ali Khamenei, de religieuze leider van Iran, op een door de staat gecontroleerde Iraanse tv-zender uitgezonden. In de videoclip zijn gewapende troepen van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) te zien die marcheren voordat de beroemde koepel van het Amerikaanse Capitool ontploft. Ook is te zien hoe Iraanse troepen naar Jeruzalem marcheren.

Sancties

Biden staat onder toenemende druk van de Republikeinse partij om zich niet over te geven aan de dreigementen van Iran nu de spanningen tussen beide landen blijven sudderen.

De Republikeinen zien de laatste IRGC-video als een teken dat het Iraanse regime zijn anti-Amerikaanse en antiwesterse retoriek nooit zal matigen. Ze beschuldigen de regering-Biden ervan de druk op Iran te verlichten op een moment dat de Verenigde Staten het hardlineregime ten val zou kunnen brengen en democratische hervormers in het land meer macht zou kunnen geven.

De Amerikaanse regering zou namelijk bereid zijn om verlammende sancties tegen Iraanse banken, diplomaten en oliehandel op te heffen, meldt The Washington Free Beacon.

‘Er is nog een behoorlijke afstand te overbruggen om de resterende kloven te dichten, en die kloven gaan over welke sancties de Verenigde Staten en andere landen zullen terugdraaien’, zei Bidens Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan tegen ABC News. ‘Ze gaan over welke nucleaire beperkingen Iran zal accepteren om ervoor te zorgen dat ze nooit een kernwapen kunnen krijgen.’

Nucleaire programma

Dit alles gebeurt te midden van de voortdurende gesprekken over een hernieuwde nucleaire overeenkomst tussen Washington en Teheran. Origineel noemde het de Joint Comprehensive Plant of Action (JCPOA), die werd voltooid onder voormalig president Barack Obama.

Trump trok zich in 2018 terug uit de deal en introduceerde nieuwe sancties. Iran begon de deal te schenden na de terugtrekking van Trump. Het land heeft sindsdien zijn nucleaire programma uitgebreid tot ver buiten de grenzen die door de JCPOA waren goedgekeurd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20