Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Grote vermogens maken zich klaar om Hongkong te ontvluchten

Logo Business AM
Economie

28/05/2020 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

De nieuwe wet doet de spanningen in Hongkong opnieuw sterk oplopen. - Kevin On Man Lee/Penta Press/Shutterstock

Hongkong dreigt met een aanzienlijke kapitaalvlucht geconfronteerd te zullen worden. Een grotere controle van de Chinese regering over de stad zou vele Chinese rijken kunnen aanzetten om hun vermogens naar het buitenland over te hevelen. Dat hebben een aantal bankiers in gesprekken met het persbureau Reuters gezegd.

Rijke inwoners van Hongkong vrezen dat de Chinese autoriteiten door de nieuwe nationale veiligheidswet voor de stad de kans zouden zien persoonlijke rijkdommen te identificeren en in beslag te nemen.

Troeven

Hongkong herbergt ongeveer 1.000 miljard dollar aan privévermogen, meldt Reuters. Meer dan de helft van dat bedrag is volgens bankiers afkomstig van inwoners van het Chinese vasteland die hun geld in de stad hebben geparkeerd. Hongkong kon tot nu toe een aantal belangrijke troeven uitspelen.

De stad profiteerde van de nabijheid van China, maar kon anderzijds op een afzonderlijk rechtsstelsel terugvallen. Bovendien was zijn munt aan de Amerikaanse dollar gekoppeld. Door de nieuwe veiligheidswet rijzen de bezorgdheden dat Hongkong door een vlucht van kapitaal en talent zijn positie als toonaangevend wereldwijd financieel centrum zal verliezen.

Uit de gesprekken blijkt dat een aantal Chinese rijken al op zoek is gegaan naar andere centra om hun vermogens te bewaren. Daarbij wordt in eerst instantie gekeken naar Singapore, Zwitserland en Londen. Ook Dubai staat in toenemende belangstelling.

Bankiers getuigen van verscheidene Chinese klanten vragen hebben gekregen om accounts buiten Hongkong te openen. Sommige financiële instellingen zijn al overgegaan tot de rekrutering van adviseurs die de Chinese taal beheersen om dit specifieke klantenbestand op andere locaties, zoals Singapore en Zwitserland, te bedienen.

Inlichtingendiensten

Op het gebied van individuele rijkdom stond Hongkong vorig jaar wereldwijd op de tweede plaats. De lijst werd door Zwitserland aangevoerd. Wanneer gekeken wordt naar het aantal inwoners met een persoonlijk vermogen van meer dan 50 miljoen dollar, stond de stad op een tiende plaats.

Hongkong strijdt bovendien met Singapore voor de titel van het belangrijkste financiële centrum van Azië. Grote internationale privébanken, waaronder Credit Suisse en Julius Baer, hebben in Hongkong belangrijke vestigingen.

Vorig jaar ontstond al enige onrust. Toen maakte een wetswijziging het mogelijk dat een veroordeling voor een rechtbank in Hongkong tot een deportatie naar het Chinese vasteland zou leiden. De rijke populatie van Hongkong vreesde dat de Chinese regering die wet zou gebruiken om hun tegoeden te bevriezen.

Na maanden van zware protesten werd de wet echter opgeschort. De introductie van de nieuwe nationale veiligheidswet doet die vrees weer opnieuw naar boven komen.

China zegt dat nieuwe wet terrorisme en subversieve activiteiten wil bestrijden. Waarnemers vermoeden dat hierdoor ook de Chinese inlichtingendiensten in Hongkong een basis zullen opzetten. In het verleden waren onderzoeken in Hongkong vooral op corruptie gericht. Grote confiscaties van vermogens bleven tot nu toe achterwege. Rijke inwoners van Hongkong vrezen nu dat de nieuwe wet hierin verandering zal brengen.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks