Grote vermogens maken zich klaar om Hongkong te ontvluchten

Hongkong dreigt met een aanzienlijke kapitaalvlucht geconfronteerd te zullen worden. Een grotere controle van de Chinese regering over de stad zou vele Chinese rijken kunnen aanzetten om hun vermogens naar het buitenland over te hevelen. Dat hebben een aantal bankiers in gesprekken met het persbureau Reuters gezegd.

Rijke inwoners van Hongkong vrezen dat de Chinese autoriteiten door de nieuwe nationale veiligheidswet voor de stad de kans zouden zien persoonlijke rijkdommen te identificeren en in beslag te nemen.

Troeven

Hongkong herbergt ongeveer 1.000 miljard dollar aan privévermogen, meldt Reuters. Meer dan de helft van dat bedrag is volgens bankiers afkomstig van inwoners van het Chinese vasteland die hun geld in de stad hebben geparkeerd. Hongkong kon tot nu toe een aantal belangrijke troeven uitspelen.

De stad profiteerde van de nabijheid van China, maar kon anderzijds op een afzonderlijk rechtsstelsel terugvallen. Bovendien was zijn munt aan de Amerikaanse dollar gekoppeld. Door de nieuwe veiligheidswet rijzen de bezorgdheden dat Hongkong door een vlucht van kapitaal en talent zijn positie als toonaangevend wereldwijd financieel centrum zal verliezen.

Uit de gesprekken blijkt dat een aantal Chinese rijken al op zoek is gegaan naar andere centra om hun vermogens te bewaren. Daarbij wordt in eerst instantie gekeken naar Singapore, Zwitserland en Londen. Ook Dubai staat in toenemende belangstelling.

Bankiers getuigen van verscheidene Chinese klanten vragen hebben gekregen om accounts buiten Hongkong te openen. Sommige financiële instellingen zijn al overgegaan tot de rekrutering van adviseurs die de Chinese taal beheersen om dit specifieke klantenbestand op andere locaties, zoals Singapore en Zwitserland, te bedienen.

Inlichtingendiensten

Op het gebied van individuele rijkdom stond Hongkong vorig jaar wereldwijd op de tweede plaats. De lijst werd door Zwitserland aangevoerd. Wanneer gekeken wordt naar het aantal inwoners met een persoonlijk vermogen van meer dan 50 miljoen dollar, stond de stad op een tiende plaats.

Hongkong strijdt bovendien met Singapore voor de titel van het belangrijkste financiële centrum van Azië. Grote internationale privébanken, waaronder Credit Suisse en Julius Baer, hebben in Hongkong belangrijke vestigingen.

Vorig jaar ontstond al enige onrust. Toen maakte een wetswijziging het mogelijk dat een veroordeling voor een rechtbank in Hongkong tot een deportatie naar het Chinese vasteland zou leiden. De rijke populatie van Hongkong vreesde dat de Chinese regering die wet zou gebruiken om hun tegoeden te bevriezen.

Na maanden van zware protesten werd de wet echter opgeschort. De introductie van de nieuwe nationale veiligheidswet doet die vrees weer opnieuw naar boven komen.

China zegt dat nieuwe wet terrorisme en subversieve activiteiten wil bestrijden. Waarnemers vermoeden dat hierdoor ook de Chinese inlichtingendiensten in Hongkong een basis zullen opzetten. In het verleden waren onderzoeken in Hongkong vooral op corruptie gericht. Grote confiscaties van vermogens bleven tot nu toe achterwege. Rijke inwoners van Hongkong vrezen nu dat de nieuwe wet hierin verandering zal brengen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.