‘Grote vaccinatiekloof in Brussel is scheiding tussen gemeenschappen’

Er zijn grote verschillen tussen de 19 gemeenten van de hoofdstad onderling als het gaat om de vaccinatiegraad. Dit is een van de elementen die naar voren zijn gekomen tijdens de wekelijkse persbriefing van Cocom, de instelling die belast is met de coördinatie van de vaccinatie in het Brussels Gewest. ‘Lokale sensibilisering is nodig op maat van alle bevolkingsgroepen’, aldus het Gewest.

Volgens de burgemeesters speelt de bereikbaarheid van de vaccinatiecentra ook een rol, weet Vlaams-Brussels nieuwsmedium Bruzz.

In heel Brussel is nu bijna 70 procent van de 65-plussers gevaccineerd. Daarmee doet het gewest het niet veel slechter dan de rest van ons land, zou u denken. Maar: nadere inspectie van de cijfers op gemeenteniveau tonen ons een ander beeld.

Terwijl in Sint-Pieters-Woluwe al meer dan 8 op de 10 ouderen gevaccineerd zijn, is dat in Sint-Joost-ten-Node nog maar net één op de twee (51,7 procent). Ook in Sint Gillis (59,5 procent), Brussel-Stad (61,2 procent), Schaarbeek (61,3 procent) en Molenbeek (62,1 procent) verloopt de vaccinatie trager dan gemiddeld in het gewest.

Digitale kloof

‘Er is een basistrend’, verklaart Inge Neven, hoofd van de dienst hygiëne-inspectie van de Cocom, aan de RTBF. ‘Waar de bevolking het meest internationaal is, waar een grote digitale kloof is, waar het gemiddelde inkomen het laagst is, zien we een iets lagere vaccinatiegraad’.

Daarom hebben de regionale autoriteiten in deze gemeenten ‘plaatselijke en gerichte sensibiliseringsacties’ opgezet. 

Geen vaccinatiecentrum

Als de demografische kenmerken van de gemeenten een rol spelen bij de vaccinatiegraad, hoe zit het dan met de aan- of afwezigheid van een vaccinatiecentrum in de gemeente? Sommige Brusselse gemeenten, zoals Sint-Joost-ten-Node, hebben immers geen eigen vaccinatiecentrum.

De vraag werd tijdens de eerste weken gesteld, maar er was geen duidelijk effect. ‘Wij zien geen rechtstreeks verband tussen de twee criteria,’ meldt Inge Neven. 

‘Wij hebben al vanaf het begin gevraagd om een eigen vaccinatiecentrum in onze gemeente,’ reageert Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, ‘want veel oudere inwoners kennen enkel hun eigen huisarts.’ 

Brussel telt 10 vaccinatiecentra, verspreid over 19 gemeenten. 

(jvdh)

Meer