Key takeaways
- Grote ondernemingen voerden in 2022 de EU-dienstenexport naar niet-EU-landen aan.
- Kleine ondernemingen waren de belangrijkste drijvende kracht achter de export van diensten in Malta, Estland en Luxemburg.
- Bedrijven in buitenlandse handen speelden een belangrijke rol in het stimuleren van de EU-dienstenexport, met Luxemburg als koploper met 85 procent.
Grote ondernemingen, gedefinieerd als ondernemingen met 250 of meer werknemers, domineerden de dienstenexport van de EU naar niet-EU-landen in 2022. Zij waren goed voor 56 procent van de totale export. Kleine ondernemingen, met maximaal 49 werknemers, droegen 14 procent bij, terwijl middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers) 10 procent voor hun rekening namen. Voor de overige 20 procent van de export was de bedrijfsgrootte onbekend. Dit meldt Eurostat.
Overzicht bedrijfsgrootte
In de meeste EU-landen waren grote ondernemingen de belangrijkste drijvende kracht achter de export van diensten naar landen buiten het blok. Opvallende bijdragen kwamen van Finland (74 procent), Duitsland (72 procent) en Slowakije (70 procent). Daarentegen voerden kleine ondernemingen de export aan in Malta (86 procent), Estland (59 procent) en Luxemburg (49 procent). In Bulgarije namen middelgrote ondernemingen het voortouw met 28 procent van de export.
Buitenlandse bedrijven
Ondernemingen in buitenlandse handen, waaronder ondernemingen die eigendom zijn van entiteiten uit andere EU-landen, speelden een belangrijke rol in de dienstenexport van de EU. Luxemburg had met 85 procent het hoogste aandeel, gevolgd door Ierland (80 procent) en Nederland (64 procent). In Denemarken (79 procent), Finland (70 procent) en Frankrijk (63 procent) stonden ondernemingen onder binnenlandse controle daarentegen aan de leiding van hun exportprestaties.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!