Grote doorbraak in behandeling Covid-19: goedkoop medicijn dexamethason doet kans op overlijden dalen

Een goedkoop en massaal beschikbaar medicijn op basis van steroïden vermindert de sterftegraad bij de ergste gevallen van Covid-19-patiënten. Het zou het eerste levensreddende geneesmiddel zijn om de ziekte te behandelen die wereldwijd al bijna een half miljoen levens geëist heeft.

Dexamethason of dexamethasone vermindert het aantal doden met een derde bij patiënten die aan een beademingsapparaat hangen, en met een vijfde bij patiënten die extra zuurstof krijgen. Dat zijn de bevindingen van een Oxford-experiment genaamd Recovery Trial. Bij patiënten met mildere symptomen was er echter geen helend effect te merken.

‘Dit is geen toeval, dit is een statistisch overtuigend resultaat’, zegt Martin Landray, hoogleraar geneeskunde en epidemiologie aan de Universiteit van Oxford en adjunct-hoofdonderzoeker van het Recovery-experiment. ‘Het werkt voor de ziekste patiënten, en dat is precies waar men op hoopte.’

De bevindingen zijn volgens de Oxford-professor van ‘cruciaal mondiaal belang’, aangezien het medicijn goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar is in de meeste landen, het kost ongeveer 7,5 euro in de EU en 2 euro in landen zoals India.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20