Grootste vermogensbeheerder ter wereld geeft beleggers – nog meer – stemrecht

BlackRock, ’s werelds grootste asset manager, gaat meer klanten de mogelijkheid te bieden om te bepalen hoe er gestemd wordt op de jaarvergaderingen van de bedrijven in hun indexfondsen. Zo zouden beleggers op vlak van klimaat- of loonbeleid een bedrijf een bepaalde richting in kunnen duwen.

Waarom is dit belangrijk?

BlackRock had op 31 maart ongeveer 9.600 miljard dollar onder beheer. Anticiperen op trends is de corebusiness van de vermogensbeheerder, die institutionele cliënten meer te zeggen wil geven over thema's die voor hen van belang zijn.

De maatregel is een uitbreiding van BlackRock’s ‘Voting Choice’-project, dat in oktober vorig jaar werd gelanceerd door de in New York gevestigde beleggingskolos.

“Hoewel het ‘Voting Choice’-programma van BlackRock een primeur in de sector is, zien wij het slechts als een begin”, liet Salim Ramji, globaal hoofd trackers en index-investeringen, optekenen door het persagentschap Reuters. “Onze ambitie is om stemkeuze handig en efficiënt te maken voor alle beleggers, en wij werken samen met beleidsmakers en deelnemers uit de sector over de hele wereld om de stemkeuze voor onze cliënten uit te breiden”, klonk het nog.

Kleine beleggers?

Sinds het programma van start ging, kwam bijna de helft van de 4.900 miljard dollar aan indexaandelen van het bedrijf, waaronder die van verzekeraars en pensioenfondsen in Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten, in aanmerking om deel te nemen. Cliënten met in totaal ruwweg 530 miljard dollar aan activa hebben tot nu toe van de gelegenheid gebruik gemaakt om te stemmen.

Volgens het programma kunnen institutionele cliënten hun eigen stem uitbrengen, ervoor kiezen alleen te stemmen over bepaalde onderwerpen die voor hen van belang zijn, kiezen uit zeven verschillende stembeleidslijnen of blijven vertrouwen op de lijn van BlackRock, schrijft Bloomberg.

In de toekomst zou deze mogelijkheid nu ook geboden worden aan beleggers in Canadese en Ierse pooled fondsen, en aan bijkomende Britse cliënten. In een afzonderlijk witboek zei BlackRock dat het actief op zoek was naar manieren om het programma uit te breiden om ook kleine beleggers deze optie te bieden.

Geen milieuactivisten

BlackRock zorgde afgelopen voorjaar voor ophef toen het stemde voor de vervanging van drie directeuren van ExxonMobil, “vanwege de onwil van de oliegigant om snel over te stappen op schonere energiebronnen”. De steun van de investeringskolos aan “een kleine milieuactivist” bij Exxon was voor critici aanleiding genoeg om het bedrijf ervan te beschuldigen zich achter linkse doelen te scharen, schreef toen de Wall Street Journal.

 “Wij richten ons op duurzaamheid, niet omdat we milieuactivisten zijn, maar omdat we kapitalisten en zaakwaarnemers zijn voor onze klanten”, verdedigde topman Larry Fink zich in een eerder schrijven.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20